Kreml vydal příkaz: Putina musí volit hlavně mladí. Nátlak vytváří i univerzity

17. březen 2024

Mladí Rusové čelí během prezidentských voleb nátlaku a donucování ze strany škol, úřadů i zaměstnavatelů. Tyto instituce dostaly za úkol výrazně zvýšit volební účast mladých lidí. Hlasování začalo v pátek a vrcholí v neděli 17. března. Detaily přináší nezávislý ruský server Moscow Times.

„Prezidentská administrativa požaduje, aby představitelé samospráv přilákali k volbám víc loajálních lidí. Zvláštní důraz klade na studenty a mladé odborníky,“ říká jeden z úředníků moskevské radnice, který promluvil pod podmínkou anonymity.

Vedení vysoké stavební školy v Permském kraji studentům oznámilo, že bude jejich účast ve volbách monitorovat přes kamery.

Informaci potvrdily i další zdroje z vedení tří regionů v evropské části země i z ruského Dálného východu. Kreml chce podle nich dosáhnout „působivých čísel“, která by mohl použít jako „jasný signál“ Západu o nezpochybnitelné domácí podpoře Vladimira Putina.

Na Tulské pedagogické univerzitě studenti musí předložit fotografii volebního lístku, a to jako důkaz, že hlasovali pro Putina.

Klíčové má být, aby Západ pochopil, že mladí Rusové stojí za Putinem a nesympatizují s exilovými opozičníky nebo zesnulým Alexejem Navalným.

Zdroj Moscow Times upřesnil, že Putin se často setkává s mladými lidmi a „rád by věřil, že jsou mu nakloněni. Nikdo by se mu neodvážil říct do očí, že to není tak úplně pravda,“ popisuje nejmenovaný úředník.

Nevídaná účast? Těžko

Prezidentská administrativa sází na historickou a „nevídanou“ volební účast i výsledek pro Vladimira Putina. Kreml kvůli tomu nařídil bezprecedentní kampaň, která má občany přimět k účasti ve volbách a která zahrnuje i nátlakové taktiky.

Čtěte také

List připomíná, že Kreml strávil desítky let snahou vyloučit jakoukoli reálnou politickou konkurenci. Potřebuje proto rozsáhlou volební mobilizaci, která tento vývoj legitimizuje.

Dosavadní metody fungovaly obvykle na starší voliče nebo ty ve středním věku. Obě demografické skupiny ale tvoří spíše tradiční volební základnu Putina.

Mladá generace Rusů je naproti tomu více protiputinovsky a protiválečně naladěná. Podíl mladých lidí zapojených do ruské politiky je až na malou menšinu tradičně nízký, stejně jako jejich důvěra ve státní instituce.

Ruská pošta nebo také firma Rosatom proto dostaly pokyn „zajistit hlasy“ svých mladých zaměstnanců. List to uvádí s odkazem na jejich zaměstnance, včetně jednoho z vrcholných manažerů státní jaderné společnosti.

Studentům vyhrožují přímo ve školách

Důležitou roli v nátlaku na mladé lidi hrají také školy a univerzity. Těm, kteří volby odmítají, vedení škol vyhrožuje přerušením studia. V desítkách ruských regionů některé školy hlasování samy organizují.

Čtěte také

Vedení vysoké stavební školy v Permském kraji studentům oznámilo, že bude jejich účast monitorovat pomocí sledovacích kamer.

Podobná praxe funguje i jinde na školách. Například na Tulské pedagogické univerzitě studenti musí předložit fotografii volebního lístku jako důkaz o tom, že se hlasování zúčastnili.

Rektor univerzity přitom veřejně podpořil Vladimira Putina. Na jiné pedagogické univerzitě na jihu Ruska údajně studenti museli informovat úřady o tom, koho chtějí volit.

Zatímco někde zavádějí nátlakové metody, jinde zase pořádají soutěže. V Altajské republice úřady vyhlásily ve volebních místnostech fotografickou soutěž, ve které mohou voliči vyhrát například mobil nebo vysavač.

Čtěte také

„Na to, aby si mladí zamilovali Putina, se už vynaložily miliardy rublů ze státního rozpočtu. Nikdy z toho nic nebylo. Mladí lidé jako celek se o politiku nikdy nezajímali,“ říká nejmenovaný bývalý úředník, který pracoval v politickém oddělení Kremlu skoro 20 let.

Přitáhnout mladou generaci Rusů k politice se dařilo opozičnímu lídrovi Alexeji Navalnému, který před měsícem zemřel v arktické trestanecké kolonii, doplňuje server.

Závěrem píše, že podle ústavy a volebního zákona by v Rusku mělo platit svobodné a důvěrné vyjádření politické vůle prostřednictvím voleb.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách, připravili Gita Zbavitelová, Jakub Rerich, Ondřej Čížek a Tea Veseláková.

autoři: Gita Zbavitelová , Jakub Rerich , Ondřej Čížek , tpa
Spustit audio

Související