Král potřebuje armádu a armáda potřebuje krále – zabíjí to ale demokracii, myslí si o Thajsku aktivistka

7. říjen 2023

Thajsko je miláčkem turistů a cestovních kanceláří celého světa. Taky už před lety sebe samo překřtilo na Zemi úsměvů. Říká se, že jídlo, noční zábava a relax u moře nemá v Asii konkurenci. Jenže za širokými úsměvy se skrývá tvrdý politický boj, vysoká korupce a spojenectví, která už mnoho lidí dostalo do vězení. Proč je Thajské království tak politicky neklidné?

Pokud byste čekali, že Thajské království bude odstrašujícím příkladem zneužívání moci, budete čekat marně. Alespoň v Asii.

Čtěte také

Přes všechny protesty západních zemí je Thajsko považováno za jejich spojence a celkem úspěšně se zatím vypořádává i se všudypřítomnou čínskou korupcí a s ní spojeným prosazováním čínských zájmů. Pro sousední země, jakými jsou Laos, Kambodža nebo Barma je thajská vojenská junta dokonce vzorem.

„Já si ale myslím, že armáda musí z thajské politiky a hlavně vlády úplně odejít. Mít podíly v nejdůležitějších odvětvích ekonomiky, kontrolovat lukrativní export rýže, durianu nebo mořských plodů, podnikat v cestovním ruchu, navyšovat svůj podíl v bankách – tohle všechno armáda dělá. Král potřebuje armádu a armáda potřebuje krále. Ale zabíjí to naší demokracii,“ bilancuje studentská aktivistka Jutathip Sirikhanová.

Bangkok, Thajsko

Celý svůj studentský život v podstatě tráví aktivním dialogem s armádními špičkami. Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Davida Jakše.

autor: David Jakš
Spustit audio

Související