Kotleba slibuje zavést na Slovensku pořádek, jeho preference rostou. Bude to drama, varuje sociolog

29. leden 2020

Kdo vyhraje slovenské parlamentní volby, které se budou konat přesně za měsíc 29. února? Jistotu vítězství nemá vládní SMER (resp. SMER-SD) ani opoziční strany.

„Bude to drama. Předpokládám, že rozhodující bude až poslední týden a televizní debaty,“ říká v Interview Plus ředitel agentury Focus Martin Slosiarik. Na vítězství prý bude stačit zisk okolo 15–17 %.

Čtěte také

Podle nejnovějšího průzkumu má SMER podporu 18 % voličů, preference ale stoupají krajně pravicové Lidové straně Naše Slovensko Mariana Kotleby, která má aktuálně necelých 13 %, a to i díky intenzivní kontaktní kampani.

Následují tři strany tzv. demokratické opozice: Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky s 11 % a koalice Progresívne Slovensko a SPOLU, která má 10 %. Na obě se pak dotahuje středopravicové hnutí OĽANO s 9 %.

Prezidentka Zuzana Čaputová už deklarovala, že pokud kotlebovci vyhrají volby, bude s nimi jednat. „Představitele demokratické opozice to překvapilo. Nečekali, že to řekne takto explicitně. Ta strana popírá historické události a napadá demokratické principy,“ upozorňuje Slosiarik.

Demokracie se může porazit sama – přes vlastní nástroje a pravidla, pokud se nedokáže bránit podobným autoritářským tendencím.
Martin Slosiarik

Kdo sestaví vládu?

Kotleba podle něj získává hlasy díky slibům, že do země sužované korupcí přinese pořádek. Věrní mu zůstávají jeho voliči z posledních parlamentních voleb, další hlasy pak získává i mezi nevoliči a prvovoliči. Přechází k němu také část někdejších příznivců SMERu.

Čtěte také

„U většiny jeho voličů nejde primárně o podporu extremistické, fašistické strany – představuje pro ně poslední šanci na změnu. Tu samozřejmě chtějí i strany demokratické opozice,“ přibližuje sociolog s tím, že slovo změna používají všechny slovenské strany – včetně vládních sociálních demokratů.

Koaliční potenciál kotlebovců je ovšem poměrně malý. Distancovala se od nich nacionalistická SNS i slovenský premiér a volební lídr SMERu Peter Pellegrini. Podle Slosiarika ale právě SMER může koalici s touto stranou vytvořit, pokud tedy nebude mít jinou možnost.

Bude mít Slovensko trestně stíhaného premiéra? Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.