Koně u nás zažívají boom. Je tu ale mnoho „ale“

8. říjen 2023

Možná byste to neřekli, ale v Česku je pětkrát víc koní než před 30 lety. „V 90. letech jich tady bylo asi 20 tisíc, teď jich je přes 100 tisíc. Jejich počty i rozšíření jezdeckého sportu tak neuvěřitelně vzrostly,” říká Zuzana Šancová, která má v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem na starosti Plemennou knihu.

Její slova potvrzuje ředitelka Střední školy dostihového sportu a jezdectví ve Velké Chuchli v Praze Soňa Froňková. „Koně dnes zažívají boom. U nás je dokonce přes 25 škol, které učí obory zaměřené na chov koní a jezdectví.” 

Čtěte také

To ale neznamená, že by chov koní a sporty s ním spojené měly na růžích ustláno. Své o tom ví Jiřina Andrésová, první žena a šampionka rovinových dostihů v zemi.

„Přijde mi, že je to všude ve světě bohužel lepší. S dotacemi jsme zůstali někdy v devadesátkách. Velký problém je nedostatek lidí a navíc peníze ze sázek nejdou zpátky do dostihů, takže chybí i sponzoři. Je to prostě těžké.“ 

Velká pardubická steeplechase dostihovému sportu a chovu koní obecně sice dělá dál obrovskou reklamu, jak se ale dozvíte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno, chovatelé koní, žokejové i všichni ostatní mají velké problémy. Ptá se Vít Pohanka.

autor: Vít Pohanka

Související