Kdybych šel do politiky, má žena by byla oprávněně agresivní, říká Miroslav Singer

22. říjen 2018

„Privátní zóna mně vyhovuje, protože je v ní jasnější, co má člověk dělat. Soukromé firmy jsou od toho, aby dosahovaly jistého zisku. To je mnohem víc jednoznačné, jednoduché kritérium než u činnosti centrální banky,“ říká ekonom a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer.

„Každá státní instituce má více účelů. Ani Český rozhlas tu není od toho, aby dosahoval zisku, nebo měl vysokou sledovanost. Je to celá řada poslání, která je nutné naplňovat. A kompromisy mezi jejich cíly se dají vykládat různě. Z tohoto hlediska ani Česká národní banka není výjimkou. Je to veřejnoprávní instituce, dokonce s vlastním zákonem o tom, co má dělat a jak to má dělat. A to je vždy složitější,“ dodává.

Ekonom Miroslav Singer vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor matematické metody v ekonomii, doktorské studium absolvoval na University of Pittsburgh, kde získal titul Ph.D. V letech 2010–2016 byl guvernérem České národní banky. Od roku 2017 působí jako ředitel institucionálních vztahů a hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding.

Místo politiky rodinný soulad

Host Osobnosti Plus vysvětluje, proč se mu právě dvakrát nechce vstoupit navzdory svým znalostem, zkušenostem a odbornosti na politickou scénu. „Abych řekl pravdu, vůbec si to neumím představit,“ říká a pokračuje:

„Hned mě napadá, že bych se musel nějak dohodnout se svou paní, která by byla v takovém případě mimořádně rozčilená. Jsme spolu už 25 let, a to bych nechtěl riskovat. Byla by velmi agresivní. Současně s ní ale souhlasím.“

Konflikt mezi Čínou a USA je přirozený, nás ohrožující a nedá se mu vyhnout.
Miroslav Singer

Singer ovšem také dodává, že bral politiku jako špínu, od které je nutné dávat ruce pryč. „Viděl jsem ji zblízka a nepřijde mně lákavá. Nelákat vás mohou ale i věci, které jsou v porovnání s jinými velmi kultivované. V tomto případě srovnávám politiku českou a některých jiných států. Neunáší se u nás děti prezidentů, nebo se nevytváří jako ve Francii s pomocí tajných služeb falešná obvinění z daňových přečinů na stranického kolegu. Není u nás zvykem, že by premiér, když se mu nelíbí komentář, volal šéfredaktorovi novin a seřvával ho, což je opět příklad z Francie. Rozhodně se v tomhle nemusíme podceňovat, “ uvádí.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím hostem. Ekonom Miroslav Singer se vrátí například do politiky 90. let, otevřeně řekne, které politiky považuje za slušné lidi, nebo proč se už od dětství neocital v situaci bez peněz.  

autoři: Lucie Vopálenská , kte
Spustit audio

Související