Kdo bude senátorem na Mladoboleslavsku? Duel Jiřího Müllera (ANO) a Raduana Nwelatiho (ODS)

9. říjen 2018

Zaujme ve volebním obvodu č. 38 na Mladoboleslavsku víc nulová tolerance k cizincům, nebo spíš zlepšení dopravní situace ve městě? V duelu před druhým kolem senátních voleb se střetli starosta Kosmonos Jiří Müller (ANO) a mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS).

„Nulová tolerance byla kampaň komunální. Moje hlavní téma je, že Turnov se má stát okresním městem a chci prosadit zákon na podporu dobrovolných hasičů,“ uvádí Raduan Nwelati (ODS). Zatímco profesionální hasiče platí stát, ti dobrovolní jsou placeni obcemi, které si to někdy nemohou dovolit. I jim by proto měl přispívat stát částkou pěti tisíc korun měsíčně na jednoho hasiče.

Daniel Kroupa: K čemu Senát?

senat_15_02_2018_9_180215-213540_ako.jpg

Blíží se senátní volby a opět slyšíme otázky, zda vůbec nějaký Senát potřebujeme. Zase padají návrhy, že by bylo nejlepší jej zrušit. Komu vlastně Senát vadí a proč?

Jako senátor by také chtěl prosadit vyhošťování cizinců, kteří se opakovaně dopouští přestupků. Dnes je to možné v případě, pokud se dopustí zvlášť závažné trestné činnosti, v praxi k tomu prý ale dochází jen málokdy, zpravidla v případech vražd či znásilnění.

Senát je podle Nwelatiho pojistkou demokracie a díky tomu, že se každé dva roky obměňuje jen jeho třetina, je stabilnější a nepodléhá momentálním náladám ve společnosti. Méně v něm také jde o politickou příslušnost a více naopak o kvalitu předkládaného návrhu.

Pokud budou senátoři intenzivně pracovat a prosazovat své názory, bude Senát vnímán veřejností pozitivně a bude mít váhu.
Raduan Nwelati (ODS)

Nwelati by chtěl v čele Mladé Boleslavi zůstat i jako člen horní komory, spojení senátora a primátora v jedné osobě se podle něj vhodně doplňuje, na rozdíl třeba od poslance. „Senátor by neměl ztratit kontakt s normálním životem a fungováním úřadu. A není to nic neobvyklého,“ říká s odkazem na Jaroslava Kuberu (ODS).

Senát chrání občany

Jiří Müller (ANO) souhlasí s Nwelatim v názoru na souběh funkcí senátora a komunálního politika. Senát by podle něj měl fungovat nadstranicky a pracovat pro všechny občany. „Nemyslím si, že by se tam daly protlačovat zájmy některých oblastí na úkor někoho jiného,“ zdůrazňuje.

Boj o Senát na Praze 8: Pavel Dungl (nestraník za TOP 09 a STAN) a Lukáš Wagenknecht (nestraník za Piráty)

Pavel Dungl a Lukáš Wagenknecht

Hosty pořadu Pro a proti byli dva kandidáti za volební obvod č. 23: uznávaný lékař a ortoped Pavel Dungl ( nestraník za STAN a TOP 09) a bývalý náměstek ministra financí, ekonom a auditor Lukáš Wagenknecht (nestraník za Piráty).

Zatímco Poslanecká sněmovna je hlavním místem pro tvorbu zákonů, Senát považuje Müller za filtr, který společnost chrání před zákony, které by mohly občanům škodit nebo znepříjemňovat život.

Osobně by se chtěl v Senátu zabývat rozvojem dopravy, bránit vzniku černých ubytoven a růstu počtu zahraničních agenturních ale i neagenturních pracovníků ve městech. „Ti lidé jsou potřeba, ale je to věc stavebního zákona. Máme byt zkolaudovaný pro rodinné bydlení, ale je tam přihlášeno třeba deset lidí,“ tvrdí Müller.

Nemyslím, že je třeba rozšiřovat kompetence Senátu. Pro občana, který se nezajímá o politiku, je zbytečný, ale není to tak. Jsou situace, kdy je nezbytný, například při rozpuštění Poslanecké sněmovny.
Jiří Müller (hnutí ANO)

„Práce v komunále i v Senátu je trochu oběť. Lidí, kteří by chtěli jít do komunální politiky, je čím dál tím méně. Společenská situace tomu nepřeje, často jsme terčem řečí: ‚To jsou ti, co tam nahoře berou.‘ Já bych chtěli lidi přesvědčit, že to tak není,“ dodává.

autoři: Veronika Sedláčková , ert

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.