Kamila Moučková – geny a hrdinství

14. duben 2023

Hlasatelka a moderátorka poskytla během několika desítek let nespočet rozhovorů, ve kterých otevřeně hovořila o svém dětství, názorech, manželství a spletitém osudu. Některá tajemství si odnesla do televizního a rozhlasového nebe. Dochované ukázky z archivu Českého rozhlasu nám umožní nahlížet na mediální ikonu s pochopením a obdivem.

Čtěte také

Kamila Moučková se nikdy nelitovala a s osudem se vyrovnávala statečně. I když její dětství nebylo tak radostné, babička kulička jí to vynahrazovala, zvláště během doby, kdy maminka byla ve vězení a poté v koncentračním táboře Ravensbrücku.

Rané dětství u babičky a dědečka bylo pro Kamilu nejsilnější citové období. Vyrůstala u nich do svých šesti let. Otec na ni neměl čas, neboť v roce 1928 zakládal komunistické buňky na Vysočině, kde se Kamila narodila.

Její maminka byla zcela oddána svému manželovi, kterého provázela na cestách. Kamila Moučková jako dítě otce obdivovala pro jeho vzdělání, intelektuální rozhled a styky s ostravskou uměleckou a intelektuální společností, ale později se za svého otce Viléma Nového styděla. S jeho komunistickými názory nesouhlasila.

Čtěte také

Když jí otec věnoval k 18. narozeninám stranickou knížku, ovládlo ji zklamání. Svůj vztek a silné emoce neskrývala. Komplikovaný vztah s otcem se na Kamile podepsal. V květnu 1968 mu přišla gratulovat k narozeninám a pak ho deset let neviděla. Vzájemně se vyhýbali osobnímu setkání. Jak politické názory mohou zasáhnout do rodinných vztahů, i o tom vypráví v jedné dochované rozhlasové ukázce.

Poslechněte si Archiv plus s Kamilou Moučkovou, temperamentní ženou, která prožila dvě manželství a osudová zklamání.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio