Jsem Židovkou, a to i kdybych byla stoprocentní ateistkou, říká publicistka a šéfka komunity Nosková

19. červenec 2021

Publicistka a předsedkyně pražské židovské komunity Ec chajim Anna Nosková vysvětluje, jak se člověk může členem komunity vůbec stát. „Jsem členkou pražské židovské komunity od dětství a členem se můžete stát dvěma způsoby. První, že se narodíte židovské matce. A druhý, že uděláte ortodoxní konverzi.“

Sama dřív hledala způsob, jak skloubit svůj moderní život s identitou, která má bohatou historii, přestože jde o minoritní část společnosti. Cestovala po světě a hledala, jak to dělají jinde.

Čtěte také

„Byla jsem na nejrůznějších seminářích v Jeruzalémě, Berlíně, Barceloně a viděla jsem jejich reformní komunity, které fungují skvěle. Napříč generacemi – pro mladé, pro rodiny s dětmi, pro jejich rodiče i prarodiče,“ vypráví.

„Líbilo se mi, že dokážou vnést nejen náboženský aspekt, ale především ten kulturní. Taky uměli pracovat s identitou, která je nejen složitá, ale nese s sebou obrovskou dávku traumatu. Zároveň je obohacující a inspirativní.“

„Je důležité pochopit, že progresivní judaismus vám nabízí neuvěřitelnou možnost oba tyto aspekty skloubit. Je to odkaz našich předků, ale zároveň věřím, že moderní život s sebou přináší spousty výzev,“ přibližuje, jak dokáže skloubit židovskou kulturu s náboženstvím v podobě ortodoxního judaismu.

Jsem Židovka, i kdybych byla ateistka. Je to moje historie, historie rodiny, je to způsob uvažování, tradice i obavy.
Anna Nosková

„Můžeme ukázat, že náboženství či příslušnost k nějaké kulturní a náboženské identitě nemusí být jen rigidní. Že tam může být radost ze života,“ tvrdí o své práci v židovské komunitě Ec chajim.

Čtěte také

„Judaismus je velmi specifický, a to v tom, že se tak narodíte, přitom v Boha věřit nemusíte. Já jsem Židovka, a to i kdybych byla stoprocentní ateistka. To znamená, že mám nějakou identitu, což je velmi silný pojem, a to ve všem, co dělám. Je to vaše historie, historie vaší rodiny, je to způsob uvažování. Jsou tam i tradice předané, zvyky ale i obavy,“ myslí si Nosková.

V „civilním“ životě píše o módě a životním stylu pro prestižní časopisy. Jak to jde dohromady? To už si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory. Ptala se Eva Hůlková.  

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související