Jít dál. Dokument o tom, proč je důležité překonat stud z chudoby a říci si o pomoc

31. prosinec 2023

Prudké zdražování zejména energií a dalších položek dostává do finanční tísně nové domácnosti. Osob ohrožených chudobou přibývá. Jak se s novou situací vypořádají lidé, kteří dosud svůj rozpočet nemuseli tolik hlídat a s penězi zatím vycházeli? Rozhlasový dokument Evy Lammelové je o tom, jak moc chudoba stigmatizuje a jak se takového studu zbavit.    

Paní Věra z Českých Budějovic šetří každou korunu, pro sebe si nic nekoupí a synovi spoří na stavebnici k Vánocům. Jídlo nakupuje výhradně v akcích a oblečení má ze second handu. Jejího syna Tomáše ve škole šikanují za to, že nemá značkové oblečení a mobil.

Čtěte také

V sousedském klubu v pražských Vršovicích autorka dokumentu natáčela se slečnou Petrou, mladou maminkou tří dětí. Dodavatel energií jí vyměřil nedoplatek 95 tisíc korun, s její situací jí pomáhá sociální pracovnice Dominika Duchková. Petra nemá peníze a tak se bojí, že je každým dnem odpojí od plynu a elektřiny.

Eva Lammelová zprostředkovala také starosti paní Martiny. Tato vysokoškolsky vzdělaná matka samoživitelka s patnáctiletou dcerou má 30 tisíc čistého měsíčně. Peníze už jí na život v Praze nevystačí, musela si vzít půjčku. Za svou situaci se stydí a je jí nepříjemné žádat o pomoc.

Režie: Eva Lammelová
Dramaturgie: Jakub Horáček
Mistr zvuku: Dominik Budil
Natočeno: v únoru 2023

V dokumentu vystupuje také sociolog Daniel Prokop, šéfka pražského Sousedského klubu Zuzana Vránová a ředitelka největší dluhové poradny v Jihočeském kraji THEIA Barbora Čechová.

Proč lidé ve finanční tísni čelí kritice, že si za své problémy můžou sami? Změní se tento pohled, když kvůli vysoké inflaci a drahým energií mají potíže vyjít s penězi i nové skupiny obyvatelstva? A proč je důležité překonat svůj stud a říci si o pomoc? Poslechněte si celý dokument Evy Lammelové Jít dál. (Repríza.)

autor: Eva Lammelová
Spustit audio

Související