Jiří Leschtina: Čínský státní obr odchází z Česka. Jizvy po Zemanově poklonkování Pekingu zůstávají

9. červen 2024

Jednou z nejtemnějších kapitol desetiletého prezidentství Miloše Zemana bylo jeho systematické úsilí vehnat Českou republiku do nebezpečné blízkosti autokratického režimu čínského vůdce Si Ťin-pchinga. A je příznačné, že teprve nyní se rýsuje definitivní tečka tohoto ponurého příběhu.

Jeho dnešní zásadní aktér, čínský státní konglomerát CITIC Group, prodal na sklonku minulého roku fotbalový klub Slavia a brzy poté se zbavil téměř padesátiprocentního podílu v letecké společnosti Smart Wings. A nyní také podle Hospodářských novin jedná o prodeji cestovní kanceláře Invia.

Čtěte také

Což jsou neklamné známky toho, že se CITIC postupně zbavuje majetku, který převzal od zkrachovalé soukromé firmy CEFC poté, co byl její zakladatel a ředitel Jie Ťien-ming obviněn z korupčních podvodů. Ano, mluvíme o témže muži, jehož Miloš Zeman jmenoval svým zvláštním poradcem a jeho místo na Hradě zahříval ještě dlouho poté, co pan Jie zmizel beze stopy v hlubinách čínského vyšetřovacího labyrintu.

Vstup CEFC na český trh Zeman pojal bombasticky. Neprůhlednou firmu Jie Ťien-minga prohlásil za vlajkovou loď čínských investic v Česku. Ty měly podle Zemana dosáhnout 230 miliard korun. Ve skutečnosti firma CEFC investovala necelých třicet miliard. K tomu ovšem nadělala přes jedenáct miliard dluhů, které pak uhradil CITIC.

Velké varování

Z dnešního pohledu nám Zemanovy pletky s komunistickou Čínou zanechaly znepokojivou otázku. Jak bylo vůbec možné, že pochybnostmi opředená CEFC se svými mizivými investicemi si v Česku dokázala vybudovat tak silný politický vliv?

Čtěte také

Na stěžejní příčinu poukazovala již v roce 2016 výroční zpráva BIS, když upozorňovala na „rozšiřování a kultivaci (pro)čínské vlivové infrastruktury v české politice a ekonomice“. Což byla v podstatě zdrženlivá narážka na krajně neobvyklé srůstání firmy CEFC se státem.

Nejde přitom jen o spočinutí ředitele CEFC v nejtěsnější blízkosti prezidenta. Doslova ztělesněním chorobné fúze mezi CEFC a státem byl zásadní aktér restartu vztahů s Čínou a vlivný sociální demokrat Jaroslav Tvrdík. Ten byl v době pronikání této společnosti do Česka místopředsedou tuzemské pobočky CEFC pro Evropu. Ale také poradcem prezidenta Zemana, jakož i důvěrníkem tehdejšího premiéra Sobotky.

Právě díky Tvrdíkovi a dalším spojencům Miloše Zemana v sociální demokracii mohl vliv CEFC dosáhnout do nejvyšších pater českého státu. Zdrcujícím příkladem, kam až bylo ochotno dojít vedení země v podlézání Pekingu, bylo společné prohlášení prezidenta a tří dalších nejvyšších ústavních činitelů (členů ČSSD) distancujících se od přijetí dalajlámy tehdejším ministrem kultury lidovcem Danielem Hermanem.

Právě příklad, jak jedna firma, podléhající čínskému komunistickému dirigismu, dokázala zamíchat politikou v Česku, je velkým varováním. Ani odcházení čínského státního obra CITIC neznamená, že bychom neměli zůstat ve střehu.

Jiří Leschtina

Vždyť výsadky čínského oligarchického kapitalismu se dál utěšeně rozrůstají v Maďarsku či Srbsku a jistě se teď zaměří na Slovensko. A můžeme si být jisti, že v případě jakéhokoliv oslabení demokratických sil u nás, zavelí Peking k dalšímu nájezdu na Česko.

 Autor je publicista

Spustit audio

Související