Jiří Leschtina: Babiš ve střetu zájmů? Až do roztrhání těla

3. prosinec 2018

Na veřejnost pronikla analýza právního servisu Evropské komise, že střet zájmů u premiéra Andreje Babiše neskončil převedením jeho majetku do dvou svěřenských fondů.

Poté reagoval premiér tak nějak od věci, když na twitteru napsal, že bude bojovat za zájmy České republiky až do roztrhání těla.

Karel Hvížďala: Už nejde o dotační kauzy Babiše, ale o tvář České republiky

Premiér Andrej Babiš

Pakliže neobhájíme nestrannou policii, justici a svobodná média, ocitneme se po třiceti letech opět ve zlomovém bodě, v němž není ohrožena pouze vláda, ale právní stát, a tím pádem celý režim.

To snad ale ani není nutné. Pro začátek by stačilo, aby v zájmu České republiky ministerský předseda zveřejnil status obou svěřenských fondů. Abychom si mohli přečíst v zakládacích listinách, jakou roli v nich Babiš vlastně hraje. Včetně toho, zda má nárok na tak zvané konečné výhody z hospodaření fondů, například na dividendy.

Společnost Transparency International upozornila, že ve slovenském registru jsou u koncernu Agrofert jako uživatelé konečných výhod, nebo-li beneficienti uvedeni Andrej Babiš spolu s manželkou Monikou. A ještě s třemi blízkými spolupracovníky Babiše z dob jeho přímého působení v Agrofertu.

V České republice není registr uživatelů konečných výhod veřejně přístupný. Podle zjištění Reportérů ČT, kterým se podařilo informace z registru získat, firmy Agrofertu tam osoby, požívající konečných výhod, jednoduše nenapsaly.

Andrej Babiš neprodal Agrofert

Tenhle nedostatek, přiživující neblahá podezření, by mohl premiér snadno napravit právě zveřejněním zakládacích listin svěřenských fondů.

Petr Hartman: Konec premiéra Babiše by přinesl nového premiéra Babiše

Andrej Babiš

Podle Jana Hamáčka nešla sociální demokracie do vlády proto, aby řešila problémy Andreje Babiše.

Bohužel ale, na přímé otázky, zda je v nich uveden jako konečný příjemce výhod premiér zatím neodpověděl zřetelným ano nebo ne. Jen stereotypně opakuje: Nejsem ve střetu zájmů. A ministr spravedlnosti Jan Kněžínek z ANO také zdatně mlží: „Otázka beneficienta není rozhodná,“ prohlašuje.

Andrej Babiš ujišťuje veřejnost, že svěřenské fondy neřídí, ani neovlivňuje. Podle zákona jako zakladatel obou fondů skutečně Babiš ztrácí všechna vlastnická práva k akciím, o nichž pak rozhodují svěřenští správci.

Ty ale může zakladatel v souladu se zákonem kdykoliv odvolat a jmenovat jiné. Už tím tedy Andrej Babiš může ovlivňovat jejich rozhodování. Případně může v zakladatelské listině stanovit podmínky, jimiž se musí svěřenský správce řídit.

Jan Vávra: Komu budou lidé po vládní krizi věřit?

Lidé na Staroměstském náměstí v Praze skandovali „demisi“, „chceme slušnou vládu“ či „seniora na Krym“. Předseda pořádajícího spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář o demonstraci řekl, že bude krátká a úderná

Exkluzivní průzkum veřejného mínění uskutečněný agenturou Median pro Český rozhlas v zásadě potvrdil dlouhodobější trend.

Samozřejmě nelze vyloučit, že Andrej Babiš se vzdal svého práva jmenovat a odvolávat správce a převedl to na někoho jiného. Také je možné, že nijak podstatně neomezil manévrovací prostor správců. Právě to bychom se ale také měli dozvědět po zveřejnění statutu fondů.

Jistě, Andrej Babiš učinil přesně to, co mu ukládá český zákon. Otázkou ale zůstává, zda vůbec mohl premiér převedením majetku svůj střet zájmů vyřešit. Vždyť každý zakladatel svěřenského fondu má nutně zájem na tom, aby fond měl hospodářský úspěch a svěřený majetek vzkvétal. Pokud už by nic takového neočekával a nevěřil v budoucí zisky, tak ho prostě prodá.

Andrej Babiš neprodal Agrofert a evidentně se k tomu nechystá. Pak ale ani svěřenský manévr nic nemění na všudypřítomném podezření.

Jako premiér má Babiš v rukou nezměrnou moc, aby mohl přes stranicky spřízněné ministry ovlivňovat toky evropských dotací a grantů a bojovat tak za jím založené a léta rozšiřované hospodářské impérium. A to třeba až do roztrhání těla.

Spustit audio