Jiří Kovtun: Tajuplná vražda. Případ Leopolda Hilsnera

27. říjen 2018

Třináctidílná četba na pokračování mapuje dosavadní poznatky o procesu s Židem Leopoldem Hilsnerem, který byl obviněn z rituální vraždy křesťanky Anežky Hrůzové.

Kniha v roce svého vydání 1994 přinesla úhrn dosavadních znalostí o hilsneriádě a řadu nových fakt, a zároveň dramatický příběh, který autor pojal jako variaci na Dostojevského téma. 

Připomeňme, že hilsneriáda je označení pro proces z roku 1899, při kterém byl Žid Leopold Hilsner označen za vraha devatenáctileté křesťanky Anežky Hrůzové. Následovala celospolečenská diskuse. Hilsneriáda byla spojena s největšími projevy antisemitismu na českém území během 19. století.

Do aféry významně zasáhl budoucí prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který veřejně vystupoval zejména proti rozšířené domněnce, že šlo o rituální vraždu. Tuto domněnku označil za pověru a pozadí procesu charakterizoval jako antisemitské, za což si vysloužil nenávist části veřejnosti.

V roce 2016 byl případ zfilmován pod názvem Zločin v Polné.

Autorem této výjimečné práce je americko-český básník, prozaik, historik, překladatel a publicista Jiří Kovtun. Narodil se v roce 1927 v Horinčevu na Podkarpatské Rusi, která je dnes součástí Ukrajiny.

Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, ale po komunistickém převratu v roce 1948 emigroval. Působil nejprve jako sociální pracovník v Německu a v Norsku. V letech 1951–1973 byl redaktorem Rádia Svobodná Evropa v Mnichově. V letech 1977–2000 pracoval jako specialista na českou a slovenskou problematiku v Kongresové knihovně ve Washingtonu.

V roce 1998 Jiří Kovtun obdržel z rukou prezidenta ČR Václava Havla Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy. Za svou práci získal také v roce 2006 novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky.

V roce 1995 vznikla v Českém rozhlase četba na pokračování z  knihy Jiřího Kovtuna Tajuplná vražda – Případ Leopolda Hilsnera. Jde o třináctidílnou četbu z dokumentární knihy o velké aféře z přelomu 19. a 20. století. Scénáře pro rozhlas připravil sám autor v dramaturgii Blanky Stárkové. V režii Petra Adlera účinkují Petr Kostka a Michal Pavlata.

Spustit audio