Jihlavští ochránci přírody vyrábějí sýčkovníky pro kriticky ohrožené malé sovy

19. květen 2024 12:30

V češtině po nich zbyl výraz "sýčkovat", který znamená "předpovídat špatnou budoucnost". Ještě před stoletím byl sýček nejběžnější sovou v naší krajině.

Sýčků ale dnes v české a moravské přírodě žije podle odhadů přírodovědců jen něco přes stovku párů. Aby se tady  zbývající sýčci udrželi, vyrábí pro ně mladí i staří ochránci přírody z Jihlavy takzvané sýčkovníky - budky, které je mají ochránit před predátory.

„Sýčci mají rádi tunely, prolézačky, takže to bude pověšené takhle naležato,“ ukazuje vedoucí jihlavských malých ochránců přírody Daniel Stejskal. „Bude tam podestýlka – rašelina, hobliny a v nich si samička udělá hnízdní důlek a tam naklade vajíčka,“ ukazuje. „Ty dvě třetiny budky slouží jako předsíň pro mláďata, aby se tam mohla protřepávat a zkoušet křídla,“ dodává.

Z desítek tisíc párů sýčků dnes v Česku žije asi stovka. Hnízdění malé sovy teď zaznamenali v malém hospodářství na Třebíčsku, takže letos budou pozorovat zvyklosti místních sýčků, aby jim před příštím hnízděním rozmístili tyto budky. „Kdybychom do okolních družstev ve zhruba dvoukilometrové vzdálenosti dali tyhle budky,  tak by se mohli hvězdicovitě rozšířit,“ věří Daniel Stejskal.

autor: Daniel Zach
Spustit audio