Ježíš je stále můj hrdina, říká satanista Jakub Jahl

13. prosinec 2022

Pořad Hergot! pokračuje ve svém volném seriálu Renegades mapujícím příběhy lidí, kteří významně přehodnotili svou víru a opustili dosavadní domovské náboženské společenství. Tentokrát moderátoři podruhé vyzpovídali Jakuba Jahla, se kterým navázali na šest let starý díl s názvem Exkomunikován od mormonů. Jeho duchovní cesta totiž nabrala nečekaný směr. Stal se satanistou.

Satanismus je slovo, které u mnoha lidí vyvolává hrůzu nahánějící asociace, třeba zvířecí nebo dokonce lidské oběti. „Už LaVey, když založil Satanskou církev a napsal Satanskou bibli, udělal důležitej precendens. Naprosto jasně zakázal jakýkoli zvířecí i krevní oběti,“ zmiňuje Jakub americkou inspiraci pro své nekrvavé pojetí satanismu.

Jakub Jahl

Přestože je Satanská bible pro Jakuba důležitá, nepřijímá ji v celém rozsahu. Některé její pasáže vnímá jako problematické. Je to například Kniha Satanova. „Její rétorika je silně elitářská. Tuhle knihu určitě milovali lidé, co v Norsku zapalovali kostely nebo ti, co páchali satanistické vraždy. Jsou tam takové ty věci typu ‚já jsem satanista, já můžu cokoliv‘,“ vysvětluje.

Překvapivý je Jakubův vztah k Ježíšovi, kterého dokonce nazývá svým hrdinou. „Neustále byl obviňován z kacířství, že se vydává za Boha nebo že je posedlej démony. Dokonce byl nazýván synem Belzebuba. To, co si dnes křesťané představují pod slovem Antikrist, tedy postavu, která se rouhá základům náboženství, to je to, co byl Ježíš pro tehdejší židovský zákoníky,“ vysvětluje svou sympatii.

Jací jsou jeho další hrdinové? Co si myslí o Marilynu Mansonovi? Proč Jakub založil Satanovu komunitu a jak dopadla? Poslechněte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Související