Je to vzkaz mladým, že s nimi počítáme, obhajuje snížení věku voličů na 16 let šéf Starostů Rakušan

24. duben 2019

Zástupci politických stran v Česku budou diskutovat o snížení věkové hranice pro získání volebního práva. Starostové a nezávislí (STAN) navrhují, aby k volebním urnám mohli chodit lidé už od 16 let. Nazrála doba pro mladší voliče a voličky, nebo je to příliš riskantní experiment?

„Chceme to vyzkoušet nejprve na volbách do obecních zastupitelstev. Šestnáctiletý člověk ve svém městě problémy vidí a je žádoucí, aby se na životě komunity podílel,“ vysvětlil v pořadu Pro a proti předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Ten připomněl, že v Rakousku už 16letí volí ve všech typech voleb, ale začali tam s volbami komunálními. „U nás jde statisticky o 2,17 % populace, tedy by přibylo asi 180 tisíc voličů. Při průměrné volební účasti je to spíše vzkaz mladým lidem: počítáme s vámi, začněte na městech a obcích, angažujte se.“

Chceme, aby si šestnáctiletí ozkoušeli u komunálních voleb rozhodovat, zda má v jejich městě vyrůst sportovní hala, čistírna odpadních vod a podobně. Chceme naučit mladého člověka demokratickému návyku, že zajímat se o život kolem sebe je potřeba... Vzkaz mladé generaci je: počítáme s vámi, chceme, abyste konečně byli ti, kteří přinesou zásadní společenskou změnu v naší zemi.
Vít Rakušan

Pokud se ukáže, že šestnáctiletí mají o volby zájem, mohou následovat další změny. „Nikdo nepředpokládá fatální vliv na výsledky voleb, takže se může uvažovat o rakouské cestě, kde naopak konzervativní křesťanští politici plné volební právo prosadili.“

„Ve chvíli, kdy po mladých lidech chceme, aby se samostatně rozhodovali a třídili informace, tak je nechme si v komunálních volbách ozkoušet, že jsou toho schopni. Není to nebezpečné pro společnost, ale je to otevření dveří nové generaci,“ shrnul Vít Rakušan (STAN).

Potřebujeme analýzy

„Komunální volby jsou přijatelnější než parlamentní... Je to ale téma na hlubší debatu… Proto očekávám, že kolegové z hnutí STAN předloží jasné argumenty, proč by se toto mělo změnit,“ reagovala místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru za ANO Taťána Malá.

Ta připomněla, že co funguje v Rakousku nebo Estonsku, nemusí nutně fungovat v České republice. „Biologicky jsou sice dnes děti vyspělé velmi rychle, ale je třeba znát důkladné analýzy sociálního vyzrávání.“

Měli bychom vědět, jestli je 16letý člověk schopen zodpovědně volit, tedy jestli dobře vnímá, co se kolem něj děje… Jde o tak zásadní změnu, že potřebujeme analýzy sociologů a psychologů… Potom se takové změně nebudeme bránit, pokud budeme vědět, že je dostatečně vědecky podložená.
Taťána Malá

Politička věří, že je dobře, že se tato debata v Poslanecké sněmovně a na výborech otevře. „Souhlasím, že jsou dnešní mladí lidé schopni nakládat s informacemi velmi zdatně, ale bohužel jim trochu chybí kontakt s realitou a skutečným světem.“

„Budu velmi ráda, pokud se mladá generace zainteresuje do správy věcí veřejných, politiky a dění u nás i ve světě. Ale v tuto chvíli nejsem přesvědčena, že tohle je ta jediná a správná cesta. Rozhodně neříkám návrhu ne, ale je třeba otevřít debatu a postavit ji na podložených argumentech,“ vyzvala Taťána Malá (ANO).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související