Je tu doba bez zájmu o mluvený projev, ale ti mladí z toho nakonec vyrostou, doufá Vepřek alias Běžící češtinář

31. červenec 2024

Běžící češtinář je profil na několika sociálních sítích, který Jarmil Vepřek využívá pro popularizaci výuky českého jazyka. Má přibližně 60 tisíc sledujících a říká, že obsahově nejvíc negativní jsou diskuse o politice. „Vliv angličtiny je věc, která na sítích nutně být musí. Angličtina je všude a nedá se jejímu vlivu ani vyhnout,“ konstatuje.

Jarmil Vepřek alias Běžící češtinář

„Hodně záleží i na tom, kde se na sociálních sítích člověk pohybuje – a když jsem analyzoval politické diskuse na Facebooku, je to asi to nejnegativnější, co tam můžete najít. Nic pozitivního tam nikdo nepíše. Neustále útočí jeden na druhého, ať už na politiky, nebo jeden volič na druhého voliče. A to asi znáte všichni,“ tvrdí češtinář Vepřek. 

Učí hlavně online, ale má i přednášky pro studenty. Nejenže se na sítích sám pohybuje už od svých 15 až 16 let, ale s mladými je v pravidelném kontaktu.

Anglicismy?

Co říká na změnu češtiny? „Vycpávková slova využíváme všichni, říkám tomu odpadní částice. Je to přirozené, když jde o nepřipravený projev. Ale mladí je používají ve velké míře, nemají potřebu každým slovem vysvětlovat nějaký obsah. Nastala doba bez zájmu o mluvený projev.“

Čtěte také

„Dnes, když mluví dva patnáctiletí, zní to po celé republice úplně stejně. Ze sta slov tak 20 předá nějaký obsah. Já se jim nesnažím říkat, že je to špatně a že zničili češtinu. Většina z nich z toho totiž jednou vyroste. Až jim bude 30, tak už od nich neuslyšíte jen samé: ,Kámo, kámo‘. To už budou mluvit o důležitějších věcech,“ myslí si.

„Je to přirozený vývoj a ani já se netrápím tím, jak se čeština vyvíjí, protože by se každý češtinář, který to dělá, musel zbláznit. Tedy kdyby bral každou změnu, každý anglicismus jako úpadek, aby říkal, že čeština zahyne apod.“

„Jazyk se někam vyvine a jednotlivec, ani několik, s tím nemá šanci nic udělat.“ A protože je i podle Běžícího češtináře elektronické komunikace stále víc, „tak nemůžeme očekávat, že přijdou noví obrozenci a vrátí to zpátky“. 

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Markéty Vozkové.

autoři: Markéta Vozková , lup
Spustit audio

Související