Je to signál vychytralým dlužníkům, že se vyplatí kličkovat, kritizuje novelu řádu šéf Exekutorské komory

14. červenec 2021

Novelu exekučního řádu sice sněmovna schválila, přesto ji někteří poslanci považují za nedostatečnou. Ještě kritičtější je Exekutorská komora, která chce její část napadnout u Ústavního soudu, potvrzuje v Pro a proti šéf komory Jan Mlynarčík. „Novela není dokonalá, ale je to maximum možného za této politické konstelace. Je to největší změna na poli exekucí za posledních dvacet let a je to obrovský pozitivní posun. Je to revoluce,“ oponuje poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Podle novely bude možné zastavovat dlouhodobě bezvýsledné exekuce, a to od roku 2023. Nová pravidla také částečně omezí zabavování movitých věcí, změní se i pořadí splácení dluhu. Povinná záloha věřitele při zahájení exekuce na její náklady ani místní příslušnost exekutorů navzdory snahám části zákonodárců zavedena například nebude.

Čtěte také

Prezident exekutorské komory Jan Mlynarčík vnímá změny rozpačitě: „Na konci procesu se překotně přijímaly nové a nové pozměňovací návrhy, které původní vládní návrh rozcupovaly na kousky. Nemůže být tedy nikdo spokojen.“

„Například pokud podle novely budeme rozhodovat o zastavení marných exekucí, které lze znova zahájit, a současně rozhodovat o našich nákladech, tak vznikne dvojnásobek exekučních titulů. Toho se asi politici zalekli a vymysleli, že zde exekutor nebude mít nárok na náhradu exekuce,“ kritizuje konkrétní detail prezident komory.

Pokud chceme řešit budoucnost i minulost exekucí, musíme hledat možnosti, jak se vypořádat s asi milionem bezvýsledných exekucí.
Marek Výborný

Ústavní právníci prý ale tento krok nevidí jako protiústavní, reaguje poslanec Výborný, který je spoluautorem zákona.

Marek Výborný

„To je marginálie zákona. Pokud chceme řešit budoucnost i minulost exekucí v Česku, musíme hledat možnosti, jak se vypořádat s asi milionem bezvýsledných exekucí. Z těch by exekutor neviděl ani korunu. Bavíme se tedy o virtuálních nákladech, proto je námi zvolený krok správný.“

Není výjimkou, že exekuce, co trvají devět deset let, se ukončují tím, že dlužník pravidelně splácí.
Jan Mlynarčík

Mlynarčík ale vysvětluje, že mnozí lidé do oddlužení nebo osobních bankrotů nechtějí jít:

„Vyplatí se jim být v exekuci a není výjimkou, že ty, co trvají devět deset let, se ukončují tím, že dlužník pravidelně splácí. Plošným opatřením typu zastavování marných exekucí ale dáváme signál těm vychytralým, že se jim vyplatí šest let kličkovat.“

Čtěte také

„Jestli někomu nahráváme, tak je to zodpovědný dlužník,“ reaguje politik. „Tedy ten, který chce svůj problém řešit a nechce zůstávat v dluhové pasti. Musíme ale zároveň hájit práva seriózních věřitelů, ne každý z nich je lichvář nebo šmejd. Na to pamatujeme v rámci celé novely, která není přeci jen o marných exekucích a zálohách.“

Exekutorské komoře vadí, že se do schválené verze řádu nepodařilo prosadit původní myšlenku teritoriality, tedy pravidlo jeden exekutor, jeden dlužník.

„Zkušenosti z praxe ukazují, že místní příslušnost má smysl, protože náš stát je založen na územním principu. Věřím, že se nám podaří věřitele přesvědčit, že tato systémová změna smysl má,“ dodává Jan Mlynarčík.

I my jsme prosazovali teritorialitu exekutorů, ale je třeba říct, že ta vůbec neřeší běžící exekuce.
Marek Výborný

„V tomto souhlasím a byl bych rád, kdyby zde exekutoři byli jednotní, protože nejsou. I my jsme prosazovali teritorialitu exekutorů, ale je třeba říct, že ta vůbec neřeší běžící exekuce. Pro řešení ale nebyla politická vůle hlavně ze strany ANO a nepodařilo se to prosadit. Jinak ovšem novela přinesla řadu pozitivních opatření pro dlužníky, věřitele i exekutory,“ ujišťuje Marek Výborný (KDU-ČSL).

Poslechněte si celou debatu, moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související