Je to hon na čarodějnice, říká o plánu na zvýšení spotřební daně z lihu zástupce výrobců a dovozců

24. květen 2019

Češi patří na přední světové příčky v konzumaci alkoholu. Statisíce jich pijí nadměrně, část každý den. Od příštího roku by měla stoupnout spotřební daň z lihu přibližně o 13 %. Výrobci a dovozci tvrdého alkoholu varují, že zdražení lidi od pití neodradí, ale posílí černý trh.

„Čísla hovoří jasně a dostupnost alkoholu v České republice je vysoká. Zvýšení daně na lihoviny je jedním z kroků ke snížení dostupnosti alkoholických nápojů,“ uvedla v pořadu Pro a proti národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Ta citovala ze studie hrazené odborem protidrogové politiky. „Celospolečenské náklady konzumace alkoholu převyšují 59 miliard korun ročně. Největší část tvoří snížení produktivity práce, dále náklady na zdravotní péči spojenou se zdravotními problémy způsobenými alkoholem. Opět, čísla hovoří jasně.“

Přechod pijáků tvrdého alkoholu na měkký je nepodložená hypotéza... Lihoviny z veřejně zdravotního hlediska lze považovat za rizikovější. Také intoxikace alkoholem jsou mnohem častější právě v důsledků užívání lihovin, takže toto je jedna ze správných cest.
Jarmila Vedralová

Koordinátorka odmítla, že by šlo o hon na čarodějnice. „Náš návrh byl na zvýšení ceny všech typů alkoholických nápojů, u lihovin ale nedošlo ke zvýšení daní už deset let, takže jejich dostupnost je se zvýšením průměrné mzdy výraznější.“

„Nemůžeme se zabývat jen jedním opatřením. Studie navrhuje další opatření, která budu dávat jako návrh odpovědným rezortům,“ dodala Jarmila Vedralová.

Potraviny také ovlivňují zdraví obyvatelstva...

„Jde o paradoxní opatření, protože v Česku tvoří spotřeba lihovin 27.9 %, zbytek připadá na spotřebu piva a vína. Tímto rozhodnutím vláda víceméně říká lidem: pijte měkký alkohol, ten neškodí,“ argumentoval výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník.

Ten připomněl, že na nákladech spojených s konzumací alkoholu se podílejí i sami výrobci lihovin. „V loňském roce přinesli do rozpočtu necelých 8 miliard korun, ale lihoviny tvoří jen 27 % spotřeby. Takže výrobci kompenzují tyto ztráty, zatímco ostatní typy alkoholu zdaleka ne.“

Podívejme se také na ostatní faktory, které ovlivňují zdraví našeho obyvatelstva, a nepřičítejme všechno alkoholu. Je to hon na čarodějnice... Pokud by ale došlo ke zvýšení spotřební daně na všechny typy alkoholu, tak s tím souhlasit mohu, ale jestli zvýšíme jen daň na lihoviny..., tak to nedává smysl.
Vladimír Darebník

Ředitel upozornil, že konzumace alkoholu není mezi hlavními příčinami úmrtí v Česku. „Když se podíváme na společenské faktory, které ovlivňují zdravotní stav obyvatelstva, tak jiné potraviny spotřební daň neplatí žádnou. Takže se snažíme najít nějakého obětního beránka, ale nedíváme se na situaci jako celek.“

„I v citované studii je zmíněno, že zvýšení spotřební daně na lihoviny je velmi nebezpečné, protože část spotřebitelů přejde na jiné typy alkoholu, ale část i na nelegální drogy. V České republice je nejvyšší spotřeba marihuany v celé Evropské unii, takže je to velmi nebezpečné,“ varoval Vladimír Darebník.

autoři: Tomáš Pavlíček , oci
Spustit audio

Související