Jaroslav Kmenta: Jako investigativní novinář jsem se začal cítit až po patnácti letech práce

20. květen 2017

„Nefunguje to tak, že máte mít jako investigativec nadpřirozené schopnosti. Funguje to jednoduše. Máte vlastní názor, hlavu, tužku a papír a ptáte se. O ničem jiném to není,“ říká o své profesi průkopník investigativní žurnalistiky v Česku, člen redakce časopisu Reportér Jaroslav Kmenta.

„Jako investigativní novinář jsem se začal cítit až po patnácti letech práce. Byl jsem na stáži investigativní žurnalistiky ve Spojených státech v roce 2000, to mně velmi pomohlo. Otevřelo mně to oči a ukázalo, jak se dá jít jednoduše, jak nahlížet na takovou práci,“ pokračuje a dodává: „Je ovšem potřeba mít zkušenosti.“


Český investigativní novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta se narodil 16. února 1969 v Nymburce. Po studiu nymburského gymnázia absolvoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Během sametové revoluce spoluzakládal nymburskou organizaci Občanského fóra a od roku 1990 byl zastupitelem města. V roce 1991 nastoupil na pozici redaktora ve zpravodajské agentuře ČTK. Mezi lety 1993 a 2000 a poté i 2003 a 2013 působil v deníku Mladá fronta Dnes. V mezidobí byl zaměstnán v redakcích Zemských noviny, Super, Impulsu a magazínu Instinkt. Zabývá se vnitropolitickými kauzami, propojeností politických, podnikatelských a mafiánských kruhů a odhalováním korupce. Výpověď z deníku MF Dnes v roce 2013 podal podle vlastních slov proto, že ho společně s Lidovými novinami koupil podnikatel a politik Andrej Babiš, kterého současně označil za kmotra. Nyní je Kmenta členem redakce časopisu Reportér. Je ženatý a má dvě děti.

Pekař se taky může spálit

Jako investigativní novinář se Jaroslav Kmenta často ve svém okolí setkává s otázkou, zda tak náročné povolání vůbec může bez obav dělat. „Když čtou lidé ty knihy o mafiánech a ptají se mě, jestli se nebojím o život, vždycky odpovídám tak, že se ptám, co má dotyčný za práci. Odpoví mně nějakou profesi a já mu říkám: Vidíte, tam máte taky riziko. Každé povolání totiž nese riziko. Jste například pekař, pečete housky a taky se můžete spálit a přijít k úrazu,“ vysvětluje host Barbory Tachecí.


Nechci šmahem házet všechny členy současné redakce MF Dnes do jednoho pytle. Za tu situaci nemohou oni, ale Babiš.Jaroslav Kmenta

Babišovy kobry

„Jsem šťastný, že jsem z Mladé fronty Dnes v roce 2013 odešel. Ukázalo se, před čím jsme varovali. Když ovládne takové médium oligarcha, který měl v té době nakročeno do vysoké politiky, nedělá to nikdy dobrotu. Dělal to proto, že si chtěl umravnit nejvlivnější médium v zemi a používat ho pro své účely. Pamatuji si, že tehdy mezi novináři probleskávala věta: Andrej Babiš chce, aby Mladá fronta DNES byla taková jeho mediální kobra. Stejně jako si na ministerstvu financí zřídil zase podobnou daňovou kobru,“ staví se k aktuálnímu dění na české politické scéně s vlastní zkušeností z deníku Kmenta.

Z redakce deníku jako jeden z mála odešel Jaroslav Kmenta předvídavě včas. Vyhnul se tak nutnosti reakce na to, zda je ve své práci vlastníkem novin ovlivňován, a nedůvěře, které je vystavena současná redakce. „Novinářů, kteří zůstali, je mi líto, že se dostali do takové situace a že dosud neudělali ten životní krok, který už udělala mezitím řada předtím,“ reaguje na otázku moderátorky Kmenta a analyzuje situaci v bývalé redakci:

„Rozdělil bych nás na čtyři skupiny, kteří jsme byli vystaveni příchodu Andreje Babiše. Někdo se sebral a odešel a neřešil, co s ním bude. Byl mu přednější princip a mravní hodnoty. Někdo naopak přišel a chtěl pracovat pro Babiše a myslel si – nevím, z jakých důvodů, že bude Babiš podporovat svobodnou žurnalistiku. Potom je to kategorie lidí, kteří zůstali, protože Babišovi věřili. Těch bylo málo. Nebo z finančních důvodů tam zůstali. A pak je tu skupina srdcařů, kteří jsou tam desítky let, byli u založení iDNESu a do jisté míry je chápu. Je to takové jejich dítě, které když porodili na svět, chtěli se o ně starat a možná s tím chtějí i umřít. Nechci šmahem házet všechny do jednoho pytle. Za tu situaci nemohou oni, ale Babiš.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Jaroslavem Kmentou >>
autor: bta
Spustit audio