Jan Fingerland: Princ utržený ze řetězu

19. říjen 2018
Mohamed bin Salmán, korunní princ Saúdské Arábie, který má nemalé schopnosti, ale i velké ambice, a nic z toho není vyváženo hlubším vzděláním ani životní zkušeností

V posledních měsících jsme mohli sledovat hned dvě bizarní vraždy politického oponenta, případy Skripala a Chášakdžího. Vzájemná podobnost možná není náhodná.

Vraždy, při kterých se používá nezvyklý jed ukrytý v parfémovém flakónu, případně je oběť rozřezána a rozpouštěna v kyselině, působí jako náměty ze špatných napodobenin bondovek. Vskutku tu možná došlo k zvláštnímu propojení anglosaské popkultury a východního způsobu uvažování.

Americká vina

Sám Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že částečnou vinu za Chášakdžího vraždu nesou i Američané. Ruský prezident to myslel trochu jinak, ale v zásadě má pravdu. Příchod Donalda Trumpa k moci přinesl zásadní transformaci americké politiky a vnesl nejistotu do mezinárodních vztahů.

Jan Fingerland: Arabští disidenti milují Turecko

Kdyby se saúdským úřadům podařilo vraždu Džamála Chášakdžího v Istanbulu ututlat, snadno by mohli pokračovat

Kdyby se saúdským úřadům podařilo vraždu Džamála Chášakdžího v Istanbulu ututlat, snadno by mohli pokračovat. Turecko je totiž arabských disidentů plné.

To vytvořilo prostor pro Mohameda bin Salmána, korunního prince Saúdské Arábie, který má možná nemalé schopnosti, ale také velké ambice, a nic z toho není vyváženo hlubším vzděláním ani životní zkušeností. Přitom i saúdský politický systém prochází zásadní proměnou.

Ostatní větve rozsáhlé rodiny Saúdů byly nedávno odstaveny na vedlejší kolej a král Salmán a jeho syn Mohamed z dříve konzervativní, váhavé a tradicionalistické monarchie, spočívající na vyvažování zájmů mnoha klik, vytvářejí výbojnou vojensko-policejní diktaturu, v níž moc drží v rukou jen pár lidí.

Nestabilní prostředí a osobnost korunního prince měly zřejmě dopad i na velmi špatný odhad saúdských tajných služeb ohledně toho, co spojenci i nepřátelé ještě spolknou, a co už ne.

Ruský vzor

Je tu ovšem i nečekaný „ruský faktor“. Roli při rozhodnutí o osudu Chášakdžího hrál podle hned několika zdrojů obdiv prince Mohameda vůči ruskému prezidentovi. Prý ho fascinují Putinovy troufalé kroky v mezinárodní politice i jeho bezohlednost při likvidaci oponentů, třeba i na půdě jiné velmoci.

Jan Fingerland: Chášakdží uškodí Saúdům nejvíc až po smrti

Džamál Chášakdží

Zmizení kritika saúdského režimu Chášakdžího je zdánlivě záležitostí jednoho člověka, nebo nanejvýš jednoho státu. To je ovšem omyl.

Bizarní vražda na istanbulském konzulátu skutečně připomene třeba právě podivnou zálibu exagenta Litviněnka v pojídání polonia nebo setkání exagenta Skripala se vzácnými chemikáliemi.

Podobná je ovšem i mezinárodní blamáž obou států, když například Britové, a poté i Turci, dokázali přesně vystopovat jména, pasy a trasy lidí, kteří s největší pravděpodobností zmíněné činy spáchali.

Rusko nyní za Skripala platí docela vysokou cenu, totéž asi čeká i Saúdskou Arábii, která se těšila na značné zahraniční investice. Ty měly podle prince Mohameda pomoci modernizovat ekonomiku a ukončit ropné prokletí saúdského hospodářského systému.

Operace Katar

Mohamed bin Salmán podle nepotvrzených údajů chystal ještě jednu akci, možná také inspirovanou Ruskem a jeho úspěšnou okupací částí Gruzie a Ukrajiny. Prý se chystal provést invazi do Kataru, státečku, který Saúdům už nějakou dobu pije krev.

Marek Hudema: Proč zmizel saúdský novinář novinář Džamál Chášakdží?

Džamál Chášakdží

Některá místa na světě jsou nebezpečná. Můžete tam vejít a zmizíte navždy. Mezi různé pohádkové jeskyně, propasti a koncentrační tábory se teď zařadil i saúdský konzulát v Istanbulu.

Katařané se o plánu dozvěděli, informovali o něm Američany a ti invazi zarazili. Blížící se pád ministra obrany Jamese Mattise je podle těchto spekulací výsledkem nátlaku Saúdů, vlastně pomstou za jeho podíl na zastavení „operace Katar“.

Princ Mohamed při vytváření své politiky zapomněl na jednu věc. Rusko je jaderná velmoc a své hry hraje přece jen sofistikovaněji, může mu tedy nakonec projít okupace Krymu i blamáž při Skripalově otravě.

Jan Fingerland

Vyvstává otázka, jestli saúdský nástupník trůnu, který už má za sebou několik velkých chyb, nepřekročil vraždou Chášakdžího meze i podle vnitrosaúdských měřítek. Jeho otec, král Salmán, by ho mohl třeba nahradit někým jiným z rodiny. I v tomto ohledu to má Vladimir Putin jednodušší, žádného královského tatínka nad sebou nemá.

Spustit audio