Jan Beránek: Pátrání po Silvestrovi. Válečné osudy baťovců v Singapuru

1. září 2024

Jak se dostal mladík z jihomoravských Vémyslic do Singapuru? Jaké to bylo, když ho tam zastihla válka? Jak zemřel? Na to se ptal Jan Beránek, prasynovec Silvestra Němce. Moc o něm nevěděl, v rodině se o Silvestrovi příliš nemluvilo. A tak se pustil do pátrání, které ho zavedlo až do Singapuru. Zjistil tam, že jeho prastrýc zemřel jako vojín při japonské invazi. Svoje pátrání zachytil v knize, která popisuje osud Silvestra i baťovské impérium, pro které Němec pracoval. 

Pátrání po Silvestrovi. Válečné osudy baťovců v Singapuru
Účinkují: Martin Sláma, Vladimír Hauser a Vladimír Krátký
Připravila: Blanka Kostřicová
Napsal: Jan Beránek
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 22. 8. 2024

Silvestr Němec (nar. 1919) pocházel z jihomoravských Vémyslic. Jako baťovský „mladý muž“ byl vyslán v roce 1938 do pobočky firmy Baťa v Singapuru, kde ho zastihl začátek druhé světové války.

Někdy na přelomu let 1941 a 1942 narukoval do tamních dobrovolnických sborů. Během bojů o Singapur – napadený Japonskem – byl zraněn a poté se stal nezvěstným.

Po válce byl Němec oficiálně prohlášen za mrtvého. Rodina však neznala žádné podrobnosti.

A tak se jeho prasynovec Jan Beránek pustil v roce 2017 do pátrání.

Takřka detektivní práce ho přivedla do archivů ve Zlíně, Znojmě a Praze, v Londýně a Singapuru. S pomocí dalších historiků a pamětníků se mu podařilo shromáždit řadu unikátních fotografií a dosud nepublikovaných dokumentů, včetně deníků a vzpomínek několika singapurských baťovců.

Z toho všeho vznikla Radiokniha, kterou právě posloucháte. Podrobnosti z pátrání uváděl Beránek také na svém blogu.

autor: Blanka Kostřicová
Spustit audio