Jak svrhnout režim? „Kuchařka“ Státní převrat od Edwarda N. Luttwaka

20. prosinec 2022

„Státní převraty jsou běžnou věcí tak jako tak. A pokud se díky mé knize více lidí naučí, jak je provádět, je to prostě jen krok vstříc demokratizaci státního převratu, což by všichni liberálové měli uvítat,“ tvrdí Edwarda N. Luttwak. Jeho kniha Státní převrat se dá číst jako kuchařka: „Každému laikovi vybavenému dostatečným nadšením a patřičnými ingrediencemi má umožnit, aby si udělal vlastní převrat. Jediná nutná věc je znalost pravidel.“ Knihu představí Michaela Krčmová. 

Edward N. Luttwak se zabývá vojenskou strategii, taktikou a mezinárodními vztahy. Mnoho let působil jako poradce amerického ministerstva obrany, tamní Národní bezpečnostní rady a americké armády. Je také známý ze stránek listu The New York Times. Jeho novinové příspěvky bývají označovány za provokativní.

Čtěte také

Známá je jeho teorie strategické logiky. Podle ní je v situaci vyžadující důležité rozhodnutí nejlepší zvolit nejméně výhodnou a nejnepravděpodobnější cestu, poněvadž to zmate protivníka a vy tím získáte výhodu.

„Ale ne vždy jsou jeho rady úspěšné,“ upozorňuje v Ex libris Krčmová. „Radil třeba mexickému prezidentovi, jak zvládnout tamní gangy, a dalajlámovi, jak se má chovat k Číně. S gangy si Mexiko dodnes poradit neumí. A vztahy dalajlámy s Čínou? Lépe nemluvit.“

Poslechněte si celý pořad.

autoři: Milan Slezák , Michaela Krčmová
Spustit audio