Jak moc jsou Češi promoření koronavirem? Na podzim se nebudeme setkávat se stavy jako doposud, ujišťuje imunolog

2. září 2021

Stát chystá vlastní studii, která má zjistit promořenost české populace. Do zkoumání by se měly zapojit Fakultní nemocnice Olomouc, pražská Thomayerova nemocnice a Institut klinické a experimentální medicíny v Praze. Pravidelným testováním tisíců  dobrovolníků po dobu několika měsíců chtějí vědci zjistit, jak moc protilátky a buněčná imunita lidi před koronavirem chrání. 

„Plánujeme dělat u lidí periodické PCR testy v 14denních intervalech, abychom zjistili, zda se nakazí,“ upřesnil Radiožurnálu Marián Hajdúch z Ústavu molekulární a translační medicíny.

Čtěte také

Pokud studie ukáže, že velká část lidí má protilátky, bude to znamenat, že v Česku je vysoká míra kolektivní imunity a můžeme trochu zmírnit protiepidemická opatření, vysvětluje Jiří Litzman z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a člen České imunologické společnosti.

V porovnání s loňským podzimem je letos podle něj imunita populace vyšší. „ Na podzim se nebudeme setkávat se stavy, jako jsme se setkávali doposud, zejména pokud se týká zdravotnictví, které bylo naplněno pacienty,“ ubezpečuje.

Na individuální úrovni ovšem měření hladiny protilátek nemusí být nutně zárukou vysoké ochrany před nákazou. Lidé, kteří měli těžší průběh onemocnění, sice obvykle mívají vyšší hladinu protilátek, ale neplatí to ve všech případech. Zároveň také nemusí nutně platit, že vysoká hladina protilátek musí mít výrazný ochranný efekt, upozorňuje Litzman.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související