Ivan Štern: Mela kolem premiérky Meloniové

3. červenec 2024

Rozhodnutí tří frakcí Evropského parlamentu – socialistů, lidovců a liberálů, vládnoucích těsnou většinou –, podle kterého bude předsedkyní Komise opět křesťanská demokratka Ursula von den Leyenová, šéfem Evropské rady portugalský socialista Antonio Costa a že zahraniční politiku získá estonská liberálka Kaja Kallas, je jasné jen zdánlivě. Pro případ, že by se někteří vlastní poslanci zdráhali, je totiž třeba kandidátům zajistit hlasy i z jiných frakcí.

Socialisté avizovali, že budou mít velký problém, pokud by pro návrh byli získání pravicoví konzervativci a reformisté. Dominují jim Bratři Itálie premiérky Giorgii Meloniové. Mnozí z nich se prý raději hlasování nezúčastní.

Čtěte také

Ve svém politickém estétství ale nekverulují proti tomu, že socialisté oslovili europoslance Ficova Smeru. Najednou nevadí, že Smer je všechno možné jen ne socialistický a že před časem byl ze socialistické frakce vystrnaděn.

Náhle a jen proto, aby do hry nebyla vtažena Giorgia Meloniová, se Ficův Smer stal salonfähig, tj. přípustný. Dokonce tak moc, že socialisté otevřeli možnost je ve frakci opět uvítat.

Tři frakce rozhodovaly bez toho, aby se poptaly konzervativců a reformistů, a vyvolaly tak nelibost u Meloniové. Tato frakce v posledních volbách posílila. Stala se v parlamentu třetí nejsilnější a odsunula na čtvrté místo liberály.

Meloniová ostrouhá?

Uraženost konzervativcům ale nebrání v tom, aby se sami uvnitř také nevzbouřili. Česká ODS totiž odmítá do frakce přijmout Turkovy Motoristy – přestože Turek se Šlachtou přicházejí se stejným programem. Dosud nevydýchali, jak plukovník Šlachta před lety sejmul Nečasovu vládu.

Čtěte také

Štěpí se i Poláci z Práva a spravedlnosti (PiS). Vadí jim, že se Viktor Orbán, kdysi jejich spojenec a před nedávnem vypoklonkovaný od lidovců, uchází o členství, aniž by nějak nadšeně horoval pro solidaritu s bojující Ukrajinou a pro sankce vůči Rusku – což jsou klíčové podmínky pro členství ve frakci. Orbán to nakonec nevydýchal, námluvy vzdal a domluvil se s Babišem.

Sama Giorgia Meloniová nemá ani tak problém s navrženými kandidáty, spíš se skutečností, že ji partneři z ostatních stran obešli a nebrali v potaz, že Itálie je jednou ze zakládajících zemí Unie a že patří mezi hospodářsky nejvýznamnější. A také, že frakce jejích Bratrů Itálie zaznamenala v posledních volbách výrazný úspěch.

Ivan Štern

Hroty se pokusil olámat polský ministerský předseda Tusk. Jeho Občanská platforma se řadí k lidovcům.

„Nikdo si víc neváží premiérky Meloniové než já... A sotvakdo pochybuje, že Evropa bez Itálie není, nebo že bez Meloniové žádná rozhodnutí nemohou padnout. To je jasné jako facka,“ řekl Tusk.

Je jasné, že pokud se bude volba funkcionářů Unie opírat o italské bratry, tak se ze socialistů stane obtížně vypočitatelná neznámá. Není ani jasné, jestli v den volby nakonec nepřistane „Tuskova facka“ na tváři celé Unie. Volba je to totiž tajná.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio