Ivan Hoffman: Vyhlížení dědiců

7. srpen 2019

Kostel s největším počtem gotických křídlových oltářů stojí nepravděpodobně ve východoslovenském Bardějově. Před 30 lety jsem je fotografoval a měl jsem na jednu noc baziliku svatého Egídia sám pro sebe.

Přenášel jsem stativ s fotoaparátem a halogenové reflektory od oltáře k oltáři a děkoval osudu za to, že si v éře reálného socialismu mohu užívat temného středověku.

Čtěte také

Za skvělé tabulové malby vděčí bardějovská bazilika minor bohatým obchodníkům, kteří v době největšího rozkvětu města dávali okázale najevo svou zbožnost. O kostel ovšem vzorně pečovali i ateisté, kteří si byli vědomi ceny dědictví po středověkých stavitelích. Svatý Egídius byl zrestaurován coby svědek zašlé slávy města, ve kterém to před 30 lety celoročně vypadlo jako po sezóně.

V červnu 1991 jsem se v tom důvěrně známém prostoru octnul jako novinář. Bardějov hostil mezinárodní konferenci o západní pomoci střední a východní Evropě a do kostela vstupoval americký viceprezident pronést projev. Byl jsem svědkem incidentu, když se člen jeho ochranky chystal zastřelit člověka, co toužil Danu Quaylovi potřást rukou a protože neuměl anglicky, usmíval se na bodyguarda, kterým mu v překladu říkal: Ještě krok a zastřelím tě.

Ivan Hoffman

V létě 2002 jsme s mou ženou v Bardějově jednu noc přenocovali v penzionu, s jehož majitelem jsme se dali do řeči. O tom, jak město za posledních deset let zkrásnělo, ale také o měnící se skladbě jeho obyvatelstva. Výrazně přibylo Romů. Podnikatel nám řekl: „Snažíme se to tady všechno opravit, abychom jednou cikánům Bardějov odevzdali v perfektním stavu.“

Možná v té větě byla lehká ironie, ale podnikatel vypadal, že je realisticky smířen s demografickou prognózou. Znělo to vlastně politicky korektně. Jako když jsou dnes Rakušané smířeni s tím, že Vídeň v perfektním stavu odevzdají muslimům.

To, že svatého Egídia zdědí Romové, má logiku. Spirituálně měli ke kostelu vždy blízko. Pamatuji, jak mi farář v Levoči líčil Romy obklopující svatého Jakuba jako své nejmilejší ovečky. Protiklad okázalé chladné gotiky a nespoutaných divokých katolíků může fungovat. Ať už to je ale jakkoli, přítomnost je budoucím dědictvím těch, kteří mají děti. Jinak to ani být nemůže.

autor: iho
Spustit audio

Související

  • Ivan Hoffman: Skladové karty

    Držel jsem v ruce roztržený klínový řemen a řekl jsem si, že než obtěžovat pana Omelku, kterému vozím na opravu porouchané stroje, pokusím se tentokrát opravit sekačku sám.

  • Ivan Hoffman: Věčný úpadek světa

    Mám pocit, že o úpadku společnosti a světa vůbec slýchám celý život. Mělo by z toho plynout, že v minulosti bylo dobře nebo lépe, jenomže žádný takový moment si nevybavuji.

  • Ivan Hoffman: Auto od myslivce

    Tento příběh z natáčení už vyprávím nějakých dvacet let. Je z doby, kdy jsem co chvíli moderoval debaty politiků ze studia Českého rozhlasu ve Sněmovně. A je o myslivcích.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.