Ivan Hoffman: Vánoční playlist

23. prosinec 2020

Na internetu jsem zrakem zavadil o recenzi, podle které letos Mariah Carey přišla s veskrze zbytečným vánočním albem. Kousek jsem ze zvědavosti poslechl a je to veskrze vánoční. Nic proti ničemu, myslím.

Vánoční album je disciplína, ve které nemá smysl určovat vítěze a poražené. Když má zpěvák hlas jako Nat King Cole, Andrea Bocelli, Michael Bublé či Olivia Newton John, vánoční desku jednoduše nazpívat musí.

Čtěte také

Pak jsou zpěváci, kteří vánoční deskou nezpůsobí škodu, jak je tomu u Roda Stewarta, Trace Adkinse či Erica Claptona. Někdo pak vánoční deskou překvapí, jako třeba Jethro Tull anebo Chicago, protože od rockerů se vánoční sentiment příliš nečeká.

Narazil jsem pravda nedávno na Christmas Album Beach Boys ze šedesátého čtvrtého, ale Beatles, Rolling Stones ani Led Zeppelin si na koledy čas nenašli. A vánoční album nenazpívaly ani Joni Mitchell, Suzanne Vega či Diana Krall, u kterých si ale říkám – bohužel.

Z vánoční solidarity

Čtěte také

V mém vánočním playlistu nemohou chybět The Singers Unlimited, Stingovo vánočně zimní album a od Boba Dylana Christmas in the Heart.

Jak už je ale Štědrý večer hodně blízko, pouštím si od Jablkoně Hovada Boží/ Animates dei, Stanislawa Soyku, jak zpívá polské koledy, pak ani nedutám u moravských Písní vánočního času, Lilium liste Ludvíka Běťáka, až nakonec dojde na Nejmilejší české vánoční koledy, cédéčko z roku 2003 s logem COLUMBIA, kde je pohromadě všechno, co si u nás zpíváme v kostelech a supermarketech, je-li nám do zpěvu.

Ivan Hoffman

Rok co rok se můj adventní playlist rozšiřuje. Letos jsem do něj přibral zmíněnou Mariah Carey. Kvůli té nepřátelské recenzi na její Magical Christmas Special. Z vánoční solidarity. Prostě nesnáším, když mi někdo říká, co nemám poslouchat, co si nemám myslet, anebo dokonce co a s kým si nemám prozpěvovat!

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio