Ivan Hoffman: Dotační nejistota i naděje

25. duben 2018

Velké pozornosti se dočkal článek deníku Financial Times, podle kterého Brusel plánuje revizi toku miliard eur dotací.

V příštím unijním rozpočtu by se prý měla změnit kritéria „strategie soudržnosti“ a přihlížet už by se nemělo pouze k HDP, ale také k tomu, jak je kdo solidární a jak respektuje hodnoty, vyznávané Bruselem. Obecně se má za to, že se dotace budou krátit Polsku, Maďarsku i nám.

Evropská komise chce pod hrozbou pokut zakázat dvojí kvalitu výrobků

Potraviny v supermarketu.

Země EU z bývalého východního bloku si dlouhodobě stěžují na nižší kvalitu potravin a dalších výrobků proti západním evropským zemím. Nadnárodní výrobci odlišné složení většinou zdůvodňují různými požadavky spotřebitelů v jednotlivých zemích. Evropská komise chce nyní učinit dvojí kvalitě přítrž.

Dnes se o dotacích mluví buďto kvůli neschopnosti je čerpat, anebo v souvislosti s jejich zneužíváním. Ekonomický přínos dotací je sporný. Není jasné, zda jsou projevem solidarity bohatších s chudšími, jak se tváří, anebo zda se jedná o odškodnění, kterým se kompenzují nerovnosti způsobené ekonomickou globalizací.

Dotace pak obecně poškozují hospodářskou soutěž, když nezřídka končí v něčem nepotřebném anebo u těch, kteří je nepotřebují. Výjimečný není ani názor, že z evropských dotací je víc škody, než užitku.

Není těžké si představit, jak zlou krev evropské dotace napáchají politicky, stanou-li se součástí známkování jednotlivých členů EU.

Zdůvodnit nepřidělení dotace „nedodržováním principů zákonnosti a demokratických norem“, anebo jejich přidělení podmiňovat přijímáním migrantů, se setká s nevolí, kritizovaní si takové ponižování a vydírání nenechají líbit a vztahy špatně oznámkovaných členů k Bruselu se zcela jistě prudce ochladí.

Evropskou myšlenku ohrožují evropské instituce?

Ze všech unijních potížistů se těmi největšími postupně stávají Evropská komise a Evropský parlament. Je to docela mrzuté za situace, kdy ohledně komunikace členů evropského klubu neexistuje plán B.

Evropský projekt potřebuje restart, který přitom nelze svěřit unijním institucím, neboť právě ty jsou softwarovou vadou, kterou je v zájmu oživení systému třeba odstranit.

Logo

Evropské dotace mají potenciál stát se katalyzátorem změn, které EU potřebuje. Nová strategie soudržnosti nepovede členské státy k poslušnosti, ale právě naopak oživí již zapomenuté povědomí o národní svrchovanosti a odpovědnosti, bez kterého není možné se vrátit k původnímu přátelskému společenství rovnoprávných členů, kteří jsou si blízcí a užiteční, a současně si nic nedluží.

S jistou nadsázkou lze říct, že evropskou myšlenku dnes ohrožují evropské instituce, které na nás Evropanech parazitují, místo toho, aby nám pokorně sloužily. Za takové situace je ke zvážení, zda evropské instituce dotovat, anebo se obejít bez nich a komunikovat napřímo.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio

Související