Ivan Hoffman: Cášská smlouva

23. leden 2019

Z toho, co slyšíme o Cášské smlouvě, plyne, že Německo a Francie chtějí prohloubením vzájemné spolupráce zlepšit své výtečné vztahy.

Angela Merkelová to zdůvodnila tím, že žijeme ve zvláštních časech, které vyžadují nové a rozhodnější odpovědi. Tomu lze sotva oponovat.

Luboš Palata: Se Slováky si Češi dlouho nevystačí. Francie a Německo ukázaly v Cáchách cestu

Smlouvu o spolupráci podepsali Angela Merkelová a Emmanuel Macron v Cáchách

Dodnes vzpomínám, jaká to byla na přelomu tisíciletí úleva, když se premiéři Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda dohodli nejen na ukončení dělení federálního majetku, ale pak spolu podepsali celou sérii dohod.

Pokud Donald Trump co chvíli někde utrousí, že by Američané mohli odejít z NATO, je dobré mít nějaký vojenský plán B. Pro začátek to může být společná francouzsko-německá obranná a bezpečnostní rada.

Pokud Britové skutečně opustí Evropskou unii, bude vypadat divně, že se Němci a Francouzi domlouvají anglicky. Proto je logické, že si politici předsevzali více propojit vzdělávací systémy a zvýšit počet žáků, kteří se učí v Německu francouzštinu a ve Francii němčinu.

Určitě pak má smysl prohloubit spolupráci v boji proti terorizmu, neboť Francie a Německo mají stejný multikulturní problém v ne zcela ideálně zvládnuté migraci. A takto lze dlouze pokračovat.

Měli bychom se přidat?

Ondřej Houska: Kdo se bojí Německa a Francie

Ondřej Houska

Berlín a Paříž jsou v nevděčné roli. Vidět to je i ve světle dneška, kdy kancléřka Angela Merkelová a prezident Emmanuel Macron v Cáchách podepsali novou vzájemnou smlouvu. Ta doplňuje Elysejskou smlouvu, uzavřenou na den přesně před 56 lety. Elysejská smlouva byla o vzájemném usmíření po krvavých válkách. Smlouva z Cách je o potvrzení a částečně o prohloubení existující úzké spolupráce mezi oběma zeměmi.

Ve zvláštních časech, na které reagují Německo a Francie, žijeme mimochodem i my. A jedním z projevů těch zvláštních časů je i čerstvě podepsaná Cášská smlouva. Jak jde dohromady s projektem Evropské unie?

Jde o iniciativu, která se nás netýká? Anebo iniciativu, která nás ohrožuje, neboť se Francouzi a Němci chystají být rovnější mezi rovnými? Jde o něco, k čemu bychom se měli přidat?

Anebo jenom máme počítat s tím, že česky se Francouzi a Němci učit nezačnou a v budoucnu se u nich nedomluvíme anglicky?

Novinář Ivan Hoffman

K nadšení ani k panice není důvod, k zamyšlení nad zvláštními časy ale důvod je. Vůči integrační iniciativě Emmanuela Macrona a Angely Merkelové existuje ve Francii i v Německu opozice a až budoucnost ukáže, co s dobrými předsevzetími udělá praxe.

Výzvy, kvůli kterým se Cášská smlouva podepisovala, se ale určitě nikam nevypaří a společně s Němci a Francouzi o ně budeme zakopávat i my.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio