Iva Pekárková: Děsí vás?

5. listopad 2019

Halloween v Londýně byl v plném proudu. Po ulicích v Peckhamu se ploužila strašidla, nahlížela do mobilů a podnapile výskala.

Jedno žebralo u zastávky autobusu, byl to starý známý, co tu straší každý den a bez masky vypadá ještě o chlup hůř.

Čtěte také

Nastoupila jsem do busu a trošičku se zarazila. Pan řidič měl do vyholené pleše zaraženou sekeru. Od té mu stékala po tváři rudá krev a skapávala na uniformu. Pan řidič se tvářil, že ho to nebolí. Culil se na své pasažéry a každému zvlášť vysvětlil: „Říznul jsem se při holení.“

Všichni jsme se tak trochu lekli, když jsme nastoupili a přiložili kartičku ke čtečce. Pak jsme se zasmáli, zavtipkovali, popřáli mu hezký Halloween a šli se posadit.

Dvě mladé černošky, které se zřejmě skutečně lekly, předvedly pantomimu omdlévání a vzápětí se rozřehtaly. Bylo nám veselo.

Zkazila nám náladu

A potom nastoupila paní anebo možná slečna, bylo těžké poznat, kolik jí je. Byla celá tak trochu zhroucená a do čela měla naražený šátek, kterému se tu říká „žadatel o azyl“. Takový, jaký nosívaly naše babičky z venkova.

Čtěte také

Vlekla dvacetikilový pytel rýže, jaký nejlevněji seženete právě v Peckhamu, a pár igelitových tašek se zeleninou. Nedívala se vpravo ani vlevo, šla mechanicky, trochu jako robot. Jenže pak přece jenom vzhlédla a uviděla pana řidiče. Nevykřikla, jen zalapala po dechu a nákup jí vyklouzl z rukou. Honem ho sebrala a pozadu vyklopýtala ze dveří.

Jeden mladý Jamajčan vyskočil, vyběhl za ní a dovlekl ji zpátky. Celou dobu ji tichým hlasem uklidňoval. Vzal si od ní kartičku a přiložil ji na čtečku, aby se už nemusela k řidiči přiblížit. Posadil ji na sedačku a ona objala svůj pytel s rýží, jako by to byla záchrana.

Iva Pekárková

Nikdo jsme nemohli vědět, odkud tahle žena je a co všechno v životě viděla. Ale tušili jsme, že asi horší věci než pár halloweenských strašidel. Všichni jsme se tak trochu ošili a zastyděli. Pan řidič si vyndal z hlavy sekeru a nemohl se dočkat, až někde zastaví a umyje se.

A takhle nám migrantka bůhvíodkud zničila Halloween.    

Autorka je publicistka, žije v Londýně

Spustit audio