Italská Liga sílí a její šéf slibuje euroskeptický blok pro celou Evropu

4. červenec 2018

Italský ministr vnitra a šéf krajně pravicové Ligy Matteo Salvini hodlá nedávný volební triumf zúročit ve vytvoření nového celoevropského nacionalistického bloku.

Informuje o tom zpravodajská agentura Reuters.

Plány jsou zatím jen v Salviniho hlavě, přesto však s novou formací chce zvítězit ve volbách do Evropského parlamentu příští rok na sklonku května.

Čtěte takéSalvini představuje pro Evropskou unii zatím největší hrozbu, myslí si komentátor Financial Times

Ohnivé proklamace zazněly na výročním shromáždění členů a sympatizantů Salviniho partaje v severoitalském městě Pontida. Za mohutného potlesku a jásotu účastníků politik uvedl, že ideje jeho Ligy představují poslední naději na přežití starého kontinentu„ Naším vítězstvím jsme sjednotili Itálii, a nyní musíme sjednotit Evropu,“ řekl Salvini.

Evropa národů a práce

Italský vicepremiér dodal, že volby do Evropského parlamentu budou referendem – volbou mezi „Evropou elit, bank, finančnictví, imigrace a existenčních nejistot“ a na druhé straně „Evropou národů a práce“. Jeho plánem je vytvořit mezinárodní alianci populistických stran, se kterou chce získat většinu ve volbách do europarlamentu.

Euroskepticismus střední Evropy bují navzdory stabilitě a hospodářskému růstu

euro

Kde se vzal euroskepticismus zaplavující středoevropský region? Nad tím se zamýšlí portál Euobserver. Upozorňuje, že onen euroskepticismus se šíří i přes to, že v posledních dvou dekádách jsou státy střední Evropy svědky poměrně solidního hospodářského růstu. Napomáhají tomu ostatně i štědré evropské dotace.

„Pochopili jsme, že sami ničeho nedocílíme. Abychom zvítězili, bylo třeba sjednotit Itálii, a stejně tak se musí sjednotit Evropa. Představuju si Ligu lig, která spojí všechna svobodná a svrchovaná hnutí bránící svůj lid a hranice,“ nastínil svou vizi Salvini.

V Pontidě na sever od Milána hovořil vášnivě a spatra. Ostatně Matteo Salvini se nyní hřeje na výsluní voličské přízně. Reuters poznamenává, že nejčerstvější průzkumy veřejného mínění jeho straně přisuzují asi třicetiprocentní podporu. Zastiňuje tak svého koaličního partnera, protisystémové Hnutí pěti hvězd.

Jen před pár měsíci, v březnových parlamentních volbách, tomu bylo naopak. S přehledem v nich zvítězilo Hnutí pěti hvězd s 32 procenty hlasů, zatímco Liga se se ziskem necelých 18 procent hlasů umístila až na třetím místě za do té doby vládnoucí Demokratickou stranou.

Rostoucí popularitu Liga získává sázkou na agresivní kampaň proti uprchlíkům a hlasitou kritikou Evropské unie a jejích klíčových představitelů. Když se Salvini v roce 2013 stal lídrem partaje, nazývala se ještě Ligou severu a pohybovala se kolem pěti procent voličské přízně. I proto, že čelila řadě korupčních skandálů, z nichž některé nejsou dodnes vyjasněné.

Salvini není první

Ve svém úsilí vybudovat síť pravicových a nacionalistických stran v Evropě Salvini podle vlastních slov spolupracuje s dalšími podobně orientovanými politickými silami. Patří mezi ně Marine Le Penová, šéfka francouzského Národního sdružení, ještě nedávno známého jako Národní fronta. A dalšími partnery jsou maďarský premiér Viktor Orbán či rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Euro je od počátku špatně. Itálie nikdy neměla být v eurozóně, tvrdí filozof Bělohradský

Václav Bělohradský

Itálie má novou vládu složenou z koalice Ligy (dřív Liga Severu) a Hnutí pěti hvězd. Hlavním problémem nové vlády je podle filozofa a sociologa Václava Bělohradského euro a obrovský státní dluh.

Kooperovat Liga může i s německou pravicově populistickou Alternativou pro Německo. Loni v březnu navíc italská formace uzavřela dohodu o spolupráci se stranou Jednotné Rusko ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nakolik jsou ale Salviniho plány realistické? Reuters připomíná předchozí neúspěšné pokusy Le Penové a také nizozemského politika Geerta Wilderse o sjednocení evropských nacionalistických a euroskeptických sil.

Navíc jeden z nejvýraznějších euroskeptiků v Evropském parlamentu, britský poslanec Nigel Farage, své snahy o vybudování panevropské formace vzdal a místo toho vynaložil všechny síly na odchod Velké Británie z Unie.

Ze 751 členů současného Evropského parlamentu se jich podle zpravodajské agentury identifikuje více méně euroskepticky na sto padesát. Jsou přitom členy dvou navzájem soupeřících frakcí: Salviniho Liga zasedá ve formaci Evropa svobody a přímé demokracie, zatímco koaliční partner, tedy Hnutí pěti hvězd, je členem platformy Evropa národů a svobody.

autor: smi
Spustit audio

Související