Holubyho chata byla zázemím vlastenců i převaděčů

10. prosinec 2022

Krátce po vzniku první republiky se aktivizovala činnost Klubu československých turistů v Uherském Brodě a ve slovenské Staré Turé. Zejména z iniciativy zakladatele brodského muzea Ferdinanda Pragera vzešel návrh k postavení turistické chaty na Velké Javořině, bezmála tisícimetrové hoře tyčící se na pomezí Moravy a Slovenska.

K tomu nakonec došlo a i díky zázemí turistické útulny se Velká Javořina stala místem pravidelného setkávání Čechů a Slováků, doslova symbolem česko-slovenské vzájemnosti.

Historička Miroslava Poláková na mezistátní hranici poblíž slovenského vysílače

Praktický význam tohoto místa ještě vzrostl v době nacistického protektorátu.

Holubyho chata pojmenovaná k poctě významného slovenského botanika a vlastence Jozefa Ľudovíta Holubyho (1836–1923), ležící nedaleko moravské hranice, se v době nacistického útlaku stala důležitým uzlem převaděčských aktivit.

8. srpna 1939 se zde odehrála jedna z nejdůležitějších porad odbojové organizace Obrana národa. Byly zde domluveny hlavní převáděcí trasy a turistická útulna na Velké Javořině se stala frekventovaným stanovištěm pro uprchlíky z různých koutů protektorátu.

Jak uvádí historička Miroslava Poláková v publikaci nazvané Měli odvahu žít, místní převaděči těžili z dlouhodobých znalostí terénu a dokázali přizpůsobivě přecházet zelenou hranici podle momentální situace.

Generál Sergej Ingr

Snad jedinou příznivou, i když nepříjemnou okolností, která jim přála, bylo deštivé počasí, mlhy a husté sněžení. Do převádění se zapojovali hajní, řidiči z povolání, obchodníci, hospodští a rovněž české četnictvo. Cesty často prověřovali i poštovní zaměstnanci.

Památník česko-slovenské vzájemnosti na vrcholu Velké Javořiny

Bez existence Holubyho chaty a jejích odvážných správců manželů Zálešákových by putování českých exulantů přes moravskou hranici protektorátu bylo ještě více namáhavé a rizikové.

Mezi procházejícími uprchlíky bylo nemálo vlastenecky formovaných vojáků směřujících do cizineckých legií. I díky nim se mohl porobený český národ rehabilitovat a zařadit po bok vítězných mocností.

Přes Velkou Javořinu v napjatých měsících roku 1939 ilegálně přecházely stovky lidí. Mezi nimi též generál Sergej Ingr, svého času moravský zemský velitel a později ministr obrany v exilové londýnské vládě.

Holubyho chata sehrála důležitou roli také v době Slovenského národního povstání, kdy kolem ní přecházely desítky partyzánů.

Závěrečné měsíce 2. světové války byly na jihovýchodě Moravy vypjaté a blížící se válečná fronta ovlivňovala odbojové aktivity též v okolí nejvyšší hory Bílých Karpat.

autor: Petr Slinták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.