Hlavní hygienička Svrčinová: Zkusíme požadovat bezinfekčnost už při koupi vstupenky. Na Dnech NATO to zkontrolujeme

13. září 2021

Ačkoliv čísla nakažených covidem-19 po prázdninových měsících znovu pomalu rostou, data odpovídají tomu, co se zhruba očekávalo, tvrdí hlavní hygienička Pavla Svrčinová. „Převážný výskyt nákazy je ve školách a školních kolektivech. A trošku alarmující je situace v některých výrobních firmách, kde máme za poslední týden dva poměrně velké klastry přes dvacet osob – jsou to nenaočkovaní zahraniční dělníci,“ shrnuje situaci v první polovině září.

O návratu povinného testování do firem zatím hygienici nepřemýšlí. „Uvažovali bychom o tom při 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel, přičemž vyhodnocování by probíhalo spíš regionálně.“

Čtěte také

Svrčinová ale apeluje na firmy, aby se v ochraně svých zaměstnanců angažovaly samy. Radí například testovat nové zaměstnance nebo pracovníky po návratu ze zahraničí.

Pokud jde o hromadné akce, pravidelně na ně docházejí kontroloři z řad hygieniků, ujišťuje. Kulturních událostí je ale hodně a pracovníci hygienických stanic nezvládnout pokrýt všechny. Také proto se chystají spojit síly s organizátory a otestovat nový způsob kontroly:

„Teď o víkendu budou například probíhat Dny NATO v Ostravě, kam pojedou moji kolegové z ministerstva a z tamní hygienické stanice. Budeme zkoušet nový systém, kdy každý už při nákupu vstupenky bude dodávat svůj certifikát, jestli je očkován, testován nebo prodělal onemocnění. Kolegové to budou u vstupu kontrolovat a porovnávat s databází.“

Hořejší: Loňský podzim se opakovat nebude

Imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky Václav Hořejší upozorňuje, že pojem „bezinfekčnost“ je v případě očkovaných proti covidu-19 nepřesným označením – i s potřebnými protilátkami totiž můžeme infekci dál přenášet.

Čtěte také

Svrčinová ale uvádí, že přestat očkovaným lidem automaticky uznávat bezinfekčnost se ministerstvo nechystá. „Jednoznačně se zdá, že očkovaná osoba nenakazí tolik dalších lidí,“ odůvodňuje.

I přes problematický výklad pojmu vnímá Hořejší aktuální vývoj epidemie v České republice optimisticky: „Na konci tohoto týdne uvidíme, jestli to nadále bude nějak mírně stoupat, nebo stagnovat. Vsadil bych se, že to bude víceméně stagnovat na nynějších číslech.“

Hosty byli:
Matěj Skalický, redaktor, Český rozhlas
Pavla Svrčinová, vrchní hygienička
Václav Hořejší, imunolog, Ústav molekulární genetiky Akademie věd České republiky
Andrea Strohmaierová, redaktorka, Český rozhlas
Veronika Žeravová, redaktorka, Český rozhlas
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů
Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd České republiky
Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů ZŠ, ředitel ZŠ Pečky
Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací

Imunolog vládě schvaluje rozvážnost a uznává, že lepší je ještě několik týdnů opatření trochu přehánět než si zopakovat scénář z loňského podzimu. „Byť jsem si naprosto jistý, že už se to opakovat nebude,“ dodává.

Pakliže se čísla nebudou zhoršovat, má Hořejší za to, že by bylo možné následovat příklad Dánska, které opatření s odkazem na vysokou proočkovanost populace výrazně uvolnilo a hlídá hlavně vstup cizinců do země.

Jaká je situace v Karlovarském kraji? A jak probíhá očkování třetí dávkou vakcíny? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus. Moderuje Tomáš Pancíř.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související