HLASUJTE: Měla by Evropa podpořit Turecko v Sýrii, nebo ne?

4. březen 2020
Radiofórum

Turecké vzdušné síly v úterý na severozápadě Sýrie sestřelily vojenský letoun L-39 syrských vládních jednotek, který byl vyroben v Česku. S odvoláním na turecké ministerstvo obrany o tom informovala agentura AFP.

Jedná se o třetí syrské letadlo, které turecké letectvo sestřelilo od neděle, kdy Ankara proti silám syrského prezidenta Bašára Asada spustila vojenskou ofenzivu.

Čtěte také

Turecká armáda masivně útočí v provincii Idlib, kde Asad od února s ruskou pomocí dobyl rozsáhlé území. Prezidenti Turecka Recep Tayyip Erdogan i Ruska Vladimir Putin tvrdí, že válku nechtějí. Rusko ale stále stojí za tím, že Asad vede legitimní boj proti teroristům. Turecký prezident Putina naopak vyzývá, aby jeho odvetné ofenzivě vůči Asadovi „nestálo v cestě“.

A mezitím posílá Erdogan tisíce uprchlíků – nejen ze Sýrie – směrem k evropským hranicím. Jeho zpráva, že brány do Evropy jsou otevřené, je vnímána jako další hřebíček do rakve migrační dohody, kterou Ankara uzavřela s Evropskou unií v roce 2016 – slíbila v ní zastavit migrační vlnu do Evropy výměnou za finanční pomoc.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Měla by Evropa podpořit Turecko v Sýrii, nebo ne? Jaké zájmy podle vás sledují v Sýrii Rusko a Turecko? Proč turecký prezident otevřel brány do Evropy?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.