HLASUJTE: Je podle vás zdanění náhrad církevních restitucí protiústavní?

24. leden 2019
Radiofórum

Sněmovna včera schválila zdanění náhrad církví, které dostávají do státu za majetek nevydaný v restitucích.

Vojtěch Filip z KSČM: Církevní restituce jsou dar právnickým osobám

Místopředseda Poslanecké sněmovny ČR Vojtěch Filip

Ministři dnes na společném jednání s hejtmany řeší církevní restituce. Návrh Jihočeského kraje zdanit peněžní náhrady církvím za nevydaný majetek může být v rozporu se smlouvami, které stát s církvemi už uzavřel.

Pravice neprosadila návrh TOP 09 na zamítnutí sporné předlohy, která nyní poputuje k posouzení do Senátu. Zdanění náhrad patří k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Kritici tvrdí, že zdanění náhrad je protiústavní i s ohledem na smlouvy, které v minulosti uzavřel stát s církvemi v souvislosti s majetkovým vypořádáním. Podle zákona o majetkovém vyrovnání dostanou církve od státu nemovitý majetek v hodnotě asi 75 miliard Kč. Za nemovitosti, které se nevydávaly, pak mají během 30 let dostat 59 miliard Kč (+ inflaci). 

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Co si myslíte o zdanění náhrad církevních restitucí? Co říkáte na to, že novela zákona prošla díky hlasům poslanců ANO, SPD, ČSSD a KSČM? Skončí podle vás novela u Ústavního soudu, nebo ne? a pokud ano, jaký odhadujete výsledek?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související