HIV pozitivní Ukrajinci? Už anexe Krymu pro ně znamenala konec léčby, popisuje ředitelka asociace streetworkerů Zikmundová

16. květen 2022

Organizace nízkoprahových sociálních služeb zastřešuje Česká asociace streetwork. „Podle zákona mají tyto organizace zmírňovat a řešit nepříznivé sociální situace, což u ukrajinských uprchlíků samozřejmě je útěk z domova,“ říká ředitelka asociace Martina Zikmundová. Uprchlíkům se tak pokoušejí poskytovat pocit bezpečí, pomáhají s orientací v novém prostředí a snaží se dávat najevo, že jsou tady vítáni. 

„Velkou výzvou pro streetworkery je, aby uprchlíci nevypadli ze systému. Všichni jsou sice registrováni, ale ne všichni jsou ubytováni tak, aby se o nich vědělo. Musíme je i v terénu kontaktovat a vyhledávat ty, kteří by se mohli ocitnout bez podpory,“ vysvětluje v pořadu Osobnost Plus.

Když Putin anektoval Krym, tak Ukrajina měla klienty HIV pozitivní i nemocné AIDS. Anexe pro ně znamenala ukončení léčby.
Martina Zikmundová

Martina Zikmundová se sociální práci věnuje už řadu let, OSN ji na rok vyslalo do ukrajinské Oděsy, kde mj. pomáhala i v AIDS centrech. Podle oficiální statistik bylo na Ukrajině už v roce 2004 zhruba půl milionu HIV pozitivních.

„Pokud bychom se chtěli validními údaji dozvědět, kolik příchozích je HIV pozitivních, tak bychom je museli testovat. Protože vím, že protestovanost obyvatel Ukrajiny ještě výrazně nižší než v Česku. Mnohdy ani oni sami nevědí, jestli jsou HIV pozitivní, nebo nejsou,“ uvažuje.

Čtěte také

Ředitelka přiznává, že každé takové testování by muselo být dobrovolné. „Nabídka na testování by přijít mohla, ale muselo by se říct i to ,bé‘, tedy co to znamená, když by se člověk ocitl v kategorii HIV pozitivní.“

Zikmundová přiznává, že válka na Ukrajině je pro ni dost osobní věc, protože i po ukončení mise jezdila do Zakarpatí, kde radila s tím, jak má terénní sociální práce, tedy streetwork vypadat.

„Už když Vladimir Putin anektoval Krym, tak jsme měli – a říkám my, protože se stále ještě cítím identifikovaná s místními organizacemi – klienty HIV pozitivní i nemocné s AIDS. A vím, že anexe pro ně znamenala ukončení léčby. Bohužel pak s nimi bylo velmi těžké být jen v kontaktu nebo jim dál zajišťovat léčbu,“ vzpomíná.

„Situace v Ruské federaci je ještě výrazně horší než na Ukrajině,“ dodává s tím, že ti taková ruská protidrogová prevence je negativním příkladem praxe, jak by se lidem drogově závislým rozhodně pomáhat nemělo. „Nedostávají odpovídající léčbu a ani jim není vůbec dostupná.“

Až třetina Čechů si neřekne o příspěvky

Vzhledem k současné energetické krizi a zdražování se bude stále víc lidí dostávat do chudoby i v Česku.

„Výzvou pro naše organizace je vyhledávat rodiny a jednotlivce, kteří se dostanou do problémů včas. Víme, že je jedna třetina osob, které mají nárok na příspěvek na bydlení a kteří si o něj řeknou. Mnoho z nich systémem propadává tak daleko, kdy si jich někdo všimne. Nebo až když už hoří.“

Čtěte také

„V prevenci jsme skutečně hodně slabí. Takže musíme vyhledávat a zachytávat lidi ve chvíli, kdy jim ještě je možné pomoci. Navíc ne s tak vysokými náklady.“

Zikmundová se domnívá, že by se měl systém sociální péče obrátit, protože streetwork je teď až na chvostu, zatímco důraz je na pečovatelských službách či pobytových zařízeních.

„Všichni víme, že je levnější investovat do řešení situace dřív, než nastane. Také víme, že když s člověkem začneme pracovat včas, dokážeme předcházet například bezdomovectví,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Lucie Vopálenské najdete v audiozáznamu.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související