Helena Truchlá: Německo začalo legalizovat marihuanu, výsledkem je ale zelený eintopf

28. červenec 2024

Stavte se na kus koláče a zapalte si u nás jointa, láká návštěvníky jedna z kaváren v bohémské berlínské čtvrti Neukölln. Od začátku dubna je v Německu legální držet a kouřit marihuanu. A stejně jako je to s cigaretami, možné to je i uvnitř některých kaváren a barů, které si o tom rozhodují samy.

Teoreticky by se tedy sousední země měla stát rájem milovníků konopí. Cigareta s marihuanou se z pohledu zákona dostala na úroveň panáka vodky – když je člověk plnoletý a dodrží předpisy, nemůže mu to nikdo zakázat.

Čtěte také

Jenže jak se ke kuřivu v Německu legálně dostat? Do zmíněné kavárny by si ho hosté museli přinést sami. Německá vláda totiž ustoupila od původního plánu na zavedení přísně kontrolovaného trhu s konopím – tedy jeho prodeje v lékárnách a některých obchodech – a legalizovala jen nekomerční pěstování a konzumaci.

Legální prodej marihuany zůstává tabu. Ulevilo se tak hlavně lidem, kteří konopí užívají místo silných léků na bolest. Ti se už nemusí bát nesmyslných postihů. Beztrestně si mohou až tři rostliny vypěstovat doma i bez lékařského předpisu, jejich sušené květy mít u sebe a pokud chtějí, tak si na veřejnosti ohleduplně zakouřit. A to stejné platí i pro všechny dospělé. Podobným směrem jde nyní ostatně i česká legislativa – proto se pohled k sousedům vyplatí.

Dotáhnout do detailu

Německou zkušenost zatím provází obrovský zájem o semínka a sazenice pro domácí pěstování. Vlastní sklizeň lidé nesmí dál prodávat ani darovat – a to hlavně ne mladistvým. U nich německý zákon platné tresty naopak zpřísnil a rozšířil nabídku prevence a pomoci v boji proti závislostem.

Čtěte také

Kontrolovat ovšem, co kdo se svou domácí sklizní provede, a jestli na balkoně klíčí tři rostlinky nebo čtyři, je prakticky nemožné.

A nebylo by to obří Německo se svým mnohavrstevnatým systémem veřejné správy, aby někde nevznikl byrokratický problém. Ten se týká hlavně takzvaných konopných společenských klubů. Svým názvem připomínají proslulé amsterdamské coffee shopy, fakticky se ale jedná o nekomerční pěstitelské svazy pro nanejvýš 500 členů, kteří musí žít trvale v Německu.

I ti mají ale zatím smůlu. Úřady totiž legalizace zastihla naprosto nepřipravené. V některých částech spolkové republiky dodnes není jasné, kdo má povolení k pěstování konopí klubům vydávat. Jinde pro zpracování žádostí chybí zaměstnanci a formuláře obsahují technické i faktické chyby. V osmdesátimilionovém decentralizovaném státě si navíc každý region řeší věci po svém, takže co platí v Düsseldorfu, nemusí být pravdou v Drážďanech nebo Mnichově.

Čtěte také

V Hamburku už vyčíslili náklady na novou administrativu na 2 miliony eur ročně. Konzervativní jihoněmecké Bavorsko pak zpracování žádostí úmyslně protahuje. Bezodkladně ovšem veřejnost ubezpečilo, že slavný festival Oktoberfest zůstane věrný původní droze, tedy excesivnímu množství silného bavorského piva.

Na první úrodu se proto v dohledné době mohou těšit jen kluby v Dolním Sasku. Rozhodovací pravomoc tam dostala zemědělská komora, která rozhodně neotálela. Legální pěstování konopí může být totiž potenciálně i dobrý byznys – zejména, když stát umožní vznik kontrolovaného a chytře fungujícího trhu.

To si uvědomuje i německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach, který by chtěl už letos na podzim představit další fázi legalizace, zahrnující i přísně hlídaný prodej marihuany ve vybraných obchodech nebo lékárnách.

Čtěte také

Obloukem se tak vrací k původnímu záměru, od kterého musel v první fázi ustoupit. A počátečních ambicí se podobně vzdala i česká legislativa.

Vědecké argumenty i vývoj na evropské úrovni mezitím naznačují, že regulovaný prodej je směr, kterým se vydává stále více zemí. Kontrolovaný obchod s marihuanou totiž nejúčinněji podrývá černý trh, pomáhá z konzumace vyloučit mladistvé, a dokáže zajistit i kontrolu kvality nabízeného zboží a podmínek pěstování.

Naopak chemické náhražky, rostliny s příliš vysokým množstvím psychoaktivního THC nebo potenciálně jedovaté příměsi ve zboží z černého trhu, jsou v posledních letech v Německu příčinou zdravotních problémů a úmrtí spojených s konzumací této drogy.

Čtěte také

Jenže ministr Lauterbach bude na své straně potřebovat hlavně veřejné mínění. A momentální situace, kdy díky legální konzumaci vzrostla poptávka, kvůli byrokratickým potížím chybí legální nabídka, a s mírnějšími pravidly mají žně hlavně dealeři, mu to rozhodně neusnadňuje.

Na závěry o úspěšnosti nebo neúspěšnosti německé klopýtavé legalizace je ještě brzy. Inspirace i pro tuzemské zákonodárce je ale nasnadě. Tedy že u takto komplikovaného a citlivého tématu rozhodně nestačí, aby jakákoliv změna byla „dalece rozpracovaná“, jak říká premiér Petr Fiala, nýbrž dotažená do posledního detailu. Jen tak nebude výsledkem zelený, v českém případě, guláš.

Autorka je analytička a publicistka, žije v Berlíně

Spustit audio