Fyzika je rachot. Experimentální zábava s „fyzikozpytci“

2. květen 2024

Není vám líto staré mikrovlnky, gramofonu a vysavače? Nevadí vám špinavé a lepkavé ruce, výbuchy nebo prasečí krev v mrazáku? Experimentujte s Marcusem a Judith Weberovými!

Kdo má rád klidnou a tichou domácnost, neměl by si nic začínat s fyzikem. Zvlášť pokud je to fyzik zvídavý, šťouravý, urputný a ke všemu odhodlaný jako Marcus Weber. U našich západních sousedů je znám jako „fyzikozpytec“, tvůrce originálních experimentů, které předvádí před televizními kamerami a v rámci vědeckých show.

Fyzika je rachot

Vzhledem k tomu, že své experimenty vymýšlí a testuje především doma, musí jeho blízcí oplývat vysokým stupněm tolerance, protože se nutně stávají pokusnými králíky. Marcusova manželka Judith je nad to i novinářka, takže dovede to, co její manžel vymyslí a vyzkouší, ve spolupráci s ním srozumitelně popsat. Výsledkem této kooperace, při aktivní součinnosti jejich tří dětí, se stala knížka návodů pro domácí experimentování, která je nově k dispozici i v češtině. Pod názvem „Fyzika je rachot“ ji vydal MatfyzPress, nakladatelství Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Je to jakýsi trhanec fyzikálních příběhů jedné ne úplně obyčejné rodiny. Impulsem k Marcusově pokusničení jsou totiž často obyčejné životní situace, které přinášejí náhlé nápady a nečekaný proud inspirací. Po tomhle „rodinném“ úvodu následuje v každé kapitole popis experimentu s navazujícím fyzikálním objasněním.

Plazma

Většina těchto experimentů je bezpečná, některé méně. Musíte být připraveni na destrukci pomůcek, kouř i detonace. Některé z pokusů se dají provádět klidně i v paneláku, k jiným bych doporučoval raději pověstnou samotu někde u lesa.

Marcus a Judith Weberovi vás naučí, jak vyrobit vlastní vznášedlo nebo suchý led, mlžné i ohnivé tornádo, plazmu i blesky v mikrovlnce, vzduchové kroužky v bazénu, vodík z ořezávátek nebo hořící autodráhu z pěnového tužidla. Naučíte se procházet po želé a ti nejotrlejší mohou tvořit falešnou zmrzlinu z prasečí krve. V knížce jsou pochopitelně i desítky dalších experimentů, často podstatně méně destrukční a vesměs bezpečné. Potěší učitele fyziky a snad i jejich žáky, hravé rodiče i zvídavé děti. Možná z nich udělá nové fyzikozpytce.

O knihu fyzikálních experimentů „Fyzika je rachot“ z produkce nakladatelství MatfyzPress s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte až do neděle 26. května.

Marcus a Judith Weberovi: Fyzika je rachot. Praha: MatfyzPress, 2023. ISBN 978-80-7378-490-4.

Spustit audio

Související