Fotbalový šampionát v Rusku může nastartovat demokratizaci, doufá Jansta z České unie sportu

13. červen 2018

Poprvé v historii se mistrovství světa ve fotbale koná v Rusku. Má jít o vůbec nejdražší šampionát v dějinách, který země nepochybně využije k vlastní prezentaci a propagandě. Organizace Amnesty International ale během mistrovství hodlá upozorňovat na případy porušování lidských práv a pronásledování oponentů režimu.

„Nepodporujeme bojkoty, pouze říkáme, že pokud se konají tak velké akce, neměly by se ztrácet za potěmkinovskou fasádou režimů. Součástí akcí je brutální potlačování lidských práv, a to v přímé souvislosti, ale i dlouhodobě,“ upozorňuje Martin Balcar z Amnesty International.

Konkrétně v Rusku jsou zákony natolik vágní, že i fanoušci mohou být trestáni prakticky za cokoli. „Pokud člověk s homosexuální orientací obejme svého partnera, může za to být vyhoštěn nebo uvězněn. Za cokoli, co napíšete na sociální sítě o Putinovi nebo režimu, můžete být zatčen, těch lidí jsou desítky,“ zdůrazňuje.

Rusko se od roku 2012 stává velmi autoritativním státem, který zákony omezuje svobody. Nemůžete pořádat demonstrace, shromažďovat se nebo psát, co chcete.
Martin Balcar

Balcar tvrdí, že například čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který o homosexuálech mluví jako o ďáblech, zneužívá pobytu egyptské reprezentace v Čečensku k vlastní propagandě. „Pokud se FIFA zavazuje k dodržování lidských práv a v rámci mistrovství Kadyrova nechá takto exhibovat, tak je to zásadní selhání,“ domnívá se vedoucí kampaní Amnesty International.

Šance na změny

„Je dobře, že se mistrovství světa ve fotbale koná v Rusku, protože ukáže i ty stinné stránky,“ reaguje předseda České unie sportu Miroslav Jansta, zároveň ale připouští že Rusko akce bezpochyby využije k vlastní propagandě.

Jansta se ale domnívá, že pořádání velkých sportovních akcí může odstartovat pozitivní změny a uvádí příklad Jižní Koreje v 80. letech. „Byl to polodiktátorský režim, který zavíral a mučil. Olympiáda v roce 1988 nastartovala ekonomické a politické změny a můžeme doufat, že se to povede i v Rusku,“ dodává.

Podle Jansty by se měly stanovit kritéria pro přidělování pořadatelství, ať už jde o bezpečnost sportovců, nebo o dodržování demokratických principů. „Rusko je křesťanská země s evropskou kulturou, kde ty principy můžeme vyžadovat víc než například v Bahrajnu,“ podotýká.

V Rusku nepanuje tak úplně autokratický režim. Probíhají tam demokratické volby.
Miroslav Jansta

autoři: Karolína Koubová , ert

Související