Fenomén Karel Kryl

30. březen 2019, aktualizováno

Skladatel a interpret řady písní, také básník, výtvarník a rozhlasový novinář či glosátor politického dění. To vše byl Karel Kryl. Stal se fenoménem, řada z jeho písní téměř zlidověla a znají je všechny generace.

3. března si připomínáme 30 let od jeho smrti, 12. dubna pak jeho nedožité 80. narozeniny. Český rozhlas Plus k výročím uvedl unikátní cyklus Fenomén Karel Kryl, 5 dílů mapujících životní a umělecká období Karla Kryla v historicko-společenských souvislostech.

Klíčová role rozhlasu

Rozhlasy sehrály v jeho životním i uměleckém příběhu klíčovou roli. Nejprve to byl Československý rozhlas, se kterým Kryl spolupracoval v Ostravě spolu s tehdejším redaktorem Milošem Zapletalem. Tam také byla nahrána většina Krylových písní na sklonku 60. let.

Karel svoji popularitu potřeboval, říká bratr slavného písničkáře Jan Kryl

Jan Kryl

Jan Kryl prožil svou hudební kariéru ve stínu svého staršího bratra. „Když Karel přijel, byl u nás půl hodiny a řekl: ‚brácho, jdem na pivo‘. Sotva jsme někam přišli, pochopitelně bylo hned kolem nás hejno lidí, kteří chtěli podpisy na tácky,“ vzpomíná.

Do širšího povědomí se pak dostal prostřednictvím legendárního rozhlasového pořadu manželů Černých Houpačka, díky tomu vyšlo jediné Krylovo LP na území tehdejšího Československa Bratříčku, zavírej vrátka.

Normalizace znamenala zásadní zvrat v životě Karla Kryla, od podzimu 1969 žije v exilu v bavorském Mnichově a stává se nejprve volným spolupracovníkem Rádia Svobodná Evropa ve sportovní redakci, posléze moderuje a připravuje svůj hudební pořad, ve kterém byly Krylovy písně vydávané díky kolegům a přátelům v exilu odvysílány.

V listopadu 1989 se Karel Kryl vrací do vlasti a stává se nemilosrdným kritikem polistopadových poměrů, rozdělení federace apod. Nutno poznamenat, že ve své době byl často nepochopen.

autoři: Silvie Ulrichová , Ivana Chmel Denčevová , jpr
Spustit audio