Lidé se bojí toho, čemu nerozumí, vysvětluje odbornice z Národního muzea pálení čarodějnic

30. duben 2024

Proč se pálí čarodějnice? A opravdu kdysi škodily lidem? Na to jsme se zeptali etnoložky Daniely Záleské.Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do čarodějnického Klubu Rádia Junior dorazila etnoložka z Národního muzea Daniela Záleská. Ta zkoumá nejrůznější historické tradice a zvyky, třeba i magii a čarodějnice. O tom, jak vznikla tradice ohňů na 30. dubna si povídala s moderátorkou Janou Rychterovou.

Čarodějnice samotářka

Večer 30. dubna pálíme po celé republice čarodějnice. Kdysi se totiž věřilo, že právě čarodějnice v tento den nabírají na síle a lidé se mají proti jejich zlým kouzlům bránit.

V minulosti lidé z čarodějnictví obviňovali i ty, kdo se nějak lišili, nebo na koho měli zlost

Zlé vlastnosti kdysi lidé přisuzovali těm, kteří se lišili, nezapadali mezi ostatní a byli samotářští. Báli se jich právě proto, že je neznali. „Lidé se bojí toho, co je jim neznámé, čemu nerozumí, a to je něco, s čím bojujeme neustále,“ myslí si Daniela. 

Podle představ lidí byla čarodějnice osoba, která škodí ostatním. Říkalo se třeba to, že čarodějnice bere vláhu polím, aby uškodila úrodě a tím i jeho vlastníkům. Bez vláhy a úrody by totiž neměli co jíst.

Obranné triky 

Lidé měli ale odnepaměti nejrůznější rituály a taktiky, kterými se před čarodějnicemi chránili. Hospodyně třeba zapichovaly zelené větvičky do hnoje a do stájí. Věřily, že tím ochrání dobytek.

Proti zlým kouzlům měla údajně pomáhat i svěcená křída, kterou si lidé nad dveře svého domu udělali tři kříže. Když měli obyvatelé v minulosti podezření, že některá jejich sousedka má nadpřirozené schopnosti, mohla nebohá žena skončit za trest v plamenech.

Dnes už naštěstí pálíme jen slaměné čarodějnice

Noc z 30. dubna na 1. května, které se říká Filipojakubská, se tak stala nocí významnou i tradiční. Dnes už naštěstí nepálíme skutečné lidi. Pálení čarodějnic je teď noc plná radosti, bujarého veselí, oslav i kostýmů. 

Jaké magické předměty uchovává Daniela i ostatní v depozitáři v Národním muzeu se dozvíte při poslechu rozhovoru. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio

Související