Estonsko a digitalizace: Šetří to čas a vše zjednodušuje

22. květen 2022
Evropa Plus

Cesta k digitální dekádě obsahuje seznam konkrétních kroků, které by měly udělat členské země EU do roku 2030. To, aby si jejich obyvatelé osvojili dovednosti pro život ve světě, kde bude bezpapírová komunikace stále více pronikat do veřejných služeb, ale i do průmyslu, vzdělávání nebo do zdravotnictví.

Zmocněnec estonské vlády pro digitalizaci Ott Velsberg vysvětuje, jak se v jeho zemi podařilo přesvědčit obyvatele, aby si zvykali na přechod na digitální komunikaci a technologie.

„Prožili jsme si takovou velkou změnu na začátku 21. století. Říká se jí tygří skok. Spočívalo to v tom, že se musela většina obyvatel seznámit s tím, jak zacházet s počítačem. I dnes se pokračuje ve vzdělávání v digitální gramotnosti, v ochraně dat a obraně před kyberzločinem. Lidé se učí ovládat nově přicházející technologie. Jakékoli systémy se lehko ovládají, když jsou udělané v uživatelsky příjemné formě. A na to, jak pozoruji, se často zapomíná.“

Čtěte také

Uživatel, nebo zákazník musí být podle Otta Velsberga při zavádění digitálních technologií na prvním místě.

„Dám příklad: Letos jsme zavedli plné titulkování pořadů v naší veřejnoprávní televizi v reálném čase. Všechno, co se tam řekne v estonštině, se vzápětí objeví v titulcích pro nedoslýchavé nebo neslyšící. Zároveň s tím teď pracujeme na překladači do znakové řeči. Snažíme se tedy vyjít vstříc všem klidem napříč společností.“

Digitalizace se začíná uplatňovat ve zdravotnictví. Na konferenci Digitální Česko v Praze o tom mluvil ředitel dánského inovativního portálu Sunhed.dk Morten Elbaek Petersen.

Digitalizace ve zdravotnictví

„Šetří to čas. Je to také velké zjednodušení. Ať jste pacient nebo lékař. Když pracujete ve zdravotnictví, znamená úspora času možnost věnovat se rychleji těm, kteří jsou opravdu nemocní a potřebují vaši pomoc rychle. Také třeba v krizových situacích, když jste třeba daleko od domova a vaše nemocnice, nebo zdravotní středisko, kde máte dokumentaci, není v dosahu a vám se něco přihodí, má jakýkoli doktor, který vás bude ošetřovat přístup k informacím o vás a to vám může zachránit život.“

Čtěte také

Digitální technologie se zapojily i do politiky. Protesty části běloruské veřejnosti proti zmanipulovaným prezidentským volbám a Alexandru Lukašenkovi by nebyly tak masivní, kdyby se lidé nesvolávali moderními technologiemi a nedokumentovali zločiny páchané milicí a agenty KGB a nezveřejňovali je na sociálních sítích. Uvedla na konferenci Digitální Česko vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouska.

Nejen o budování digitální společnosti, ale také o původu a perspektivách umělé inteligence bude řeč v Evropě Plus. Poslechněte si celý pořad Pavla Nováka.

autor: Pavel Novák
Spustit audio

Související