Ekopedagog: Uhlíková stopa elektrokola je menší, než když člověk sám šlape do pedálů

10. červenec 2024

Elektrokola jsou na vzestupu. Třeba v Německu už se jich loni prodalo víc než tradičních mechanických bicyklů, letos na jaře stejný trend pokračoval. Podle výkonné ředitelky Evropské cyklistické federace Jill Warrenové je tento trend úžasný.

Čtěte také

„Nejlepší na elektrokolech je, že dávají odvahu vyrazit na cyklistickou dovolenou i těm, kteří by s volbou takového aktivního odpočinku jinak váhali. Když chcete denně urazit 40, 60 nebo i 100 kilometrů, na elektrokole to nebude takový problém. To vedlo – a vede – k velkému rozvoji cykloturistiky. Lidé se prostě nebojí vyrazit do regionů, které jsou hornatější, nebo obecně takových, kam by se jim na tradičním kole tolik nechtělo. A to je naprosto skvělé,” říká ředitelka Warrenová. 

V Česku v tom trochu zaostáváme, ale i u nás jich přibývá. „Pro policii je to velký problém. Začíná se zvyšovat počet nehod řidičů elektrokol, ale také elektrokoloběžek, případně koloběžek obecně,“ popisuje mluvčí krajské policie na Vysočině Dana Čírtková. 

Uhlíková stopa?

V budoucnu a se stále citelnější změnou klimatu budou hrát větší roli i elektrokola, tvrdí Petr Daniš, ekopedagog, ředitel vzdělávacího centra Tereza a autor knihy Klima je příležitost.

„Jejich uhlíková je dokonce ještě nižší, než když jedete na mechanickém kole a používáte vlastní energii,” tvrdí Daniš. 

Čtěte také

A za jistých okolností můžou elektrokola dokonce utužit partnerské vztahy. Radek Chlubna je celoživotní dobrý lyžař a cyklista, na Vysočině se živí prodejem a servisem kol – mechanických i těch „na baterky“.

„Je mi 56 let, stejně jako manželce. Abychom se spolu svezli na kole, koupil jsem jí elektrokolo. Když jedeme do kopců, například do rakouských hor, žena jede na elektrokole, já na normálním a oba jsme spokojení. Já se protáhnu, ona mi stačí a neumře mi přitom,” dodává s úsměvem.

Poslechněte si celé Zaostřeno Víta Pohanky, ve kterém rozebírá elektrická kola ze všech různých úhlů pohledu.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související