Ekonomka Matesová: Demokracie ztratila mladou generaci. Evropa by měla regulovat čínský TikTok

20. červen 2024

Evropská unie se posunuje na pravou část politického spektra. Volby do europarlamentu totiž posílily pravicové strany, v mnoha zemích výrazný úspěch dokonce zaznamenala i krajní pravice. Budoucí europarlament proto bude nejen pravicovější než ten dosavadní, ale bude také národovečtější, euroskeptičtější. Co to způsobilo? V pořadu Řečí peněz vysvětluje ekonomka Jana Matesová.

Po volbách posílila středopravicová Evropská lidová strana a všechny síly napravo od ní. Ve Francii a Rakousku dokonce krajní pravice zvítězila, výrazně vvzrostla také v Nizozemsku a Belgii. 

Čtěte také

Nic se ale nemění na tom, že bude pokračovat koalice lidovců, socialistů a liberálů, kteří snadno dají dohromady nadpoloviční většinu. Výrazně se propadli Zelení a obnova Evropy. Mírně posílili konzervativci a reformisté.

„Pro mě byl nejsilnější a nejvíc varovný vzkaz v tom, jak demokracie evidentně ztratila mladou generaci. Musíme rychle přemýšlet o tom, co se stalo,“ upozorňuje ekonomka Matesová.

Čtěte také

Dodává, že mladí lidé přijímají informace převážně z TikToku. Ten je ovšem v rukou Číny, což se promítá do funkce řadících algoritmů.

„Čína je v demokratických vyspělých zemích největší ekonomický a i největší ideový konkurent. Tady se jí evidentně velmi dobře daří,“ domnívá se.

TikTok se stává nejoblíbenějším zdrojem informací nejen v Česku, ale ve Francii. „Tam zvítězilo hnutí, které vedl influencer z TikToku,“ vyzdvihuje ekonomka.

Regulace

Srovnává proto přístup se Spojenými státy, které se na razantní regulaci sociální platformy začaly zaměřovat.

Čtěte také

„Spojené státy si aspoň uvědomují, co to znamená pro jejich demokracii. Pokud TikTok nezíská západního vlastníka, nebude smět být v USA provozovaný. To je v Evropské unii také potřeba zvládnout rychle,“ pobízí Matesová. 

Ptá se také, proč demokracie mladou generaci zklamala?

„Lidé, kteří získávají informace z TikToku, si asi vůbec neuvědomují, že jsou figurkami na velké šachovnici, která patří čínské vládě. A ruce, které figurkami táhnou, jí patří také,“ uzavírá ekonomka.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , fos
Spustit audio

Související