Dva PCR a čtyři antigenní testy nepokryjí celý měsíc. Další testy už si musí lidé zaplatit sami

11. červen 2021

Jak často je možné nechat se bezplatně testovat na koronavirus? Jaké testy jsou kde uznávány a v jakých případech se jim člověk vyhne? To jsou jedny z mnoha otázek, které po neustálých změnách v pravidlech testování vyvstávají. V poradně Koronafokus na ně odpovídá redaktorka Zuzana Machálková.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

V první polovině června aktuálně platí, že má každý nárok na dva PCR a čtyři antigenní testy měsíčně zdarma. U těch antigenních je ale od začátku měsíce změna v tom, že aby za něj člověk nemusel platit, musí být mezi těmi testy rozestup sedm dní. Do začátku června bylo možné jít na antigenní test po třech dnech.

Jenže tímto sedmidenním rozestupem se nezměnila platnost antigenního testu. Ta zůstává na 72 hodinách – nebo podle typu testu na 48 hodinách – jako doposud.

Čtěte také

Takže v případě, že jde někdo na antigenní test třeba v pondělí a v pátek by chtěl využít nějakou ze služeb, navštívit zdravotnické a sociální zařízení nebo kulturní akci, musí si buď udělat samotest, nebo jít na antigenní test, který si ale sám zaplatí. Případně může využít možnosti nechat si udělat PCR test, který je platný sedm dní.

Pozor je potřeba dát při cestování, tam jsou podmínky zase jiné a vyžadovaná platnost testu může být kratší.

Hrazené testy ovšem nepokryjí celý měsíc

Když se ale sečte počet hrazených testů a jejich platnost, pořád to nevychází na celý měsíc. Pokud by chtěl mít někdo pokrytý celý měsíc, musel by si některý z testů zaplatit sám.

Ministerstvo zdravotnictví snížilo maximální cenu za testy na koronavirus pro lidi, kteří se chtějí otestovat nad rámec. Za PCR test by neměli zaplatit víc než 814 korun a za antigenní 201 korun. Dosud mohl PCR test stát až 1510 korun a antigenní 351 korun.

Nárok na vrácení peněz

Na dva PCR testy měsíčně zdarma mají lidé nárok od 1. června. Na některých odběrových místech za ně ale lidé přesto museli zaplatit. Problém nastal hlavně u soukromých laboratoří, které od ministerstva zdravotnictví včas nedostaly potřebné metodické materiály.

Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) k tomu ovšem řekl, že tím odběrová místa porušila mimořádné opatření a lidé, kteří 1. června za PCR test zaplatili, mají nárok na vrácení peněz.

Samotesty pro jednu konkrétní akci

V uznávání samotestů platí stejné podmínky jako pro PCR nebo antigenní testy. Ve službách, na akcích a jakýchkoliv jiných místech, kde je potřeba prokázat bezinfekčnost, už není potřeba test od zdravotníka, ale stačí i právě samotest.

V lékárnách se dají samotesty koupit i za méně než sto korun, průměrná cena je ale vyšší. Navíc nejsou samotestovací sady tak citlivé jako antigenní a PCR testy a k tomu je třeba test provést správně, aby fungoval.

Platný je pak jen pro tu konkrétní návštěvu.

Čestné prohlášení o testu ve škole nebo v práci

Kromě zmíněných způsobů testování je možné předložit i čestné prohlášení o tom, že člověk absolvoval test ve škole nebo v zaměstnání.

Čtěte také

Povinnému testování se vyhnou i lidé, kteří v posledních 180 dnech prodělali covid-19. Nebo ti, kteří už za sebou mají alespoň jednu dávku očkování s tím, že od ní uplynulo minimálně 22 dní.

Počet testů, které člověk podstoupil, nebo zaznamenané očkování si každý může zkontrolovat na webu ocko.uzis.cz.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio