Dotujme ty zemědělce, kteří něco produkují. Ať jsou velcí, nebo malí, žádá poslankyně Balaštíková

25. květen 2020

V příštím roce by mohlo být na pultech českých obchodů 55 % českých výrobků a podíl by se každoročně zvyšoval tak, aby jich v roce 2027 bylo 85 %. Tento pozměňovací návrh podepsalo 25 poslanců napříč stranami. Jde o podporu českého zemědělství, nebo o návrat k socialismu a podporu pro holding Agrofert?

Čtěte také

„Za 30 let se ukázalo, že gentlemanská dohoda s nadnárodními řetězci není možná a že je třeba to dělat jinak než dohodou,“ říká v pořadu Pro a proti předkladatelka návrhu, poslankyně Margita Balaštíková (ANO).

Europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) by také byla ráda, kdyby většina potravin v českých obchodech byla z místní produkce. „Ale tímto způsobem se toho rozhodně nedosáhne,“ tvrdí

Podle ní se musí rozhodnout především spotřebitel sám. „Zákazy a příkazy ničeho nedosáhnete.“

Máme spoustu malých českých lokálních producentů a zemědělců, kteří produkují velice kvalitní potraviny, ale nejsou schopni konkurovat cenou velkým agrokomplexům a potravinářům. Problém je nastavení dotací, které směřují z 80 % těm 10 % našich největších producentů... My a Slováci jsme jediné unijní země, které nemají zastropovány dotace pro velké firmy.
Veronika Vrecionová

Balaštíková ale odmítá, že by dotace souvisely s cenou. „Ta je celosvětová a v podstatě konkurujeme zahraničním gigantům. Když zákonem určíme, že bude 85 % českých potravin, tak řetězce určitě sáhnou po těch malých producentech, kteří dnes v regálech nejsou.“

Čtěte také

Problém s cenou

Poslankyně ale souhlasí, že problém je v orientaci českého zákazníka na cenu. „Ale kdo je to naučil? Byly to vlády, které zahraničním řetězcům umožnily takovou likviditu našeho hospodářství.“

Problém je především v ceně, vysvětluje europoslankyně. „Lokální produkty od malých farmářů jsou samozřejmě mnohem dražší, byť jsou velmi často daleko kvalitnější než ty od velkých producentů.“

Kdybychom nastoupili cestu, kterou navrhuje paní Vrecionová, tak naši zemi zruinujeme během dvou let, protože jako země bychom nebyli konkurenceschopní. Bojujeme s nadnárodními giganty. Ale já bojuji za to, aby dotace dostávali ti, kteří produkují a které to živí. Přestaňme dělit zemědělce na velké a malé, ale na ty, kteří něco produkují, a kteří ne. Cesta je podpora těm, kteří vyrábějí, bez rozdílu velikosti.
Margita Balaštíková

„Tento krok neudělá nic jiného, než jen zúží nabídku v obchodech a zvýší cenu. Jde o krok naprosto špatný, který nepomůže vůbec ničemu,“ shrnuje europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Předkladatelka návrhu ale nechápe obavy řetězců. „Ti dnes mají reklamu, že prodávají 85 % českého, proč se tedy obávají 55 %? A kdybychom všechny dotace dali malým producentům, tak bychom už vůbec nemohli konkurovat,“ upozorňuje poslankyně Margita Balaštíková (ANO).

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.