Dokument: Láskou a péčí vyčerpaná máma potřebuje změnu

12. prosinec 2018

Kateřina je fortelná žena s tmavýma jiskřivými očima a jemnou pletí, ráda si povídá a směje se. Někdy jí ujedou nervy. Potřebuje ventil, od života má totiž naloženo. Dvaadvacet let se stará o postiženou dceru Anetu, která nikdy nebude samostatná.

Miluje ji, víc než sebe. A v tom je právě problém. Péče Kateřinu natolik vysiluje, že se několikrát zhroutila. Bere prášky na uklidnění. Touží po změně.

Odpočinek je luxus

Aneta má časté záchvaty epilepsie a neumí spát bez dozoru maminky. To se ale brzy změní. Kateřině i Anetě totiž pomůže organizace Alfa Human Service, která se jako jedna z mála v Čechách stará o lidi, kteří pečují o postižené.

Taková péče totiž vyžaduje permanentní nasazení a dopřát si oddych je pro rodiče luxus, který si většinou nedovolí, aniž by měli výčitky svědomí, že dítě zanedbávají. Roky plynou, dítě nezraje, ale nezraje ani rodič a klesá níž a níž pod tíhou nepřízně osudu. A to se právě Kateřině vymstilo.

Dokument Den pro sebe vás provede proměnou života Kateřiny i Anety. Budete sledovat, jak se Kateřina učí odpočívat, nebo dopřát Anetě chvíle s kamarády. Noc mimo domov bez rodičů, jenom s pečovatelem, pro ně totiž není samozřejmostí.

I když je pro Kateřinu i Anetu jejich osamostatňování těžké, nevzdávají to. Za rok se jim podaří udělat pořádný kus práce na sobě. Kateřina začíná žít i svůj život a Aneta se učí přespávat bez dozoru matky.

Pohled do málo známého světa

Dokument představuje svět postižených a jejich rodičů z blízka, tak jak jej neznáte. Přibližuje každodenní problémy jedné rodiny, kde nechybí denní rutina, nákupy, starosti o finance a bydlení, emoce ani humor.

Svět postižených a jejich pečovatelů je pro lidi, kteří se s ním nesetkali, záhadný. Budí lítost, obdiv, nebo úlevný oddech. „ Ještě, že se mě to netýká.“ Ale jak zjistíte, jejich každodenní život nemá víc starostí než život zdravých lidí. Jsou jen trochu jiné.

Spustit audio

Související