Dnešek je přecpaný ezopitomci, samozvanými kouči a influencery. A všem jde jen o peníze, říká divadelník Drábek

18. červen 2024

Divadelní režisér a spisovatel David Drábek slaví 54. narozeniny. „Mně ta padesátka nepřijde špatná – pokud tedy člověk jakžtakž drží zdravotně pohromadě, a to zaklepu na své nasazovací porcelánové zuby,“ říká s úsměvem. „Padesátka má i tu výhodu, že už dokážu určitým lidem a situacím říct ne a ani se netrápím kvůli pitomostem – respektive daleko míň než před lety,“ doplňuje v pořadu Hovory s tím, že tak trochu začíná vracet ke svým kořenům.

Největší úspěch měl Drábek v Klicperově divadle v Hradci Králové, napsal ale už kolem 40  her. „A jsou to nejen napsané hry, ale i zinscenované, jinak by to byla jen pustá grafologie,“ žertuje mj. autor rozhlasové hry Koule, která se věnuje dopingu ve sportu.

Čtěte také

„Člověk by tak podle ,vykonaného‘ už možná i měl být tak trochu mrtvý. Když jsem teď dělal pro Hradec trilogii Brokolice na Marsu, což je třetí díl po Jedlících čokolády a Velké mořské víle, tak si říkám, že v dramatické literatuře trilogií opravdu moc není. Je to navíc navazující příběh jedné rodiny, tří sester a jejich okolí,“ popisuje.

„Nechci, aby to snad znělo namyšleně, ale já českému divadlu sloužím. A když jsem teď divadelní literatuře dodal trilogii, získal jsem pocit sklizena,“ přiznává.

„Přece není důležité, jestli člověk vytváří věci, které ho proslaví, důležitější je, že ho to baví,“ doplňuje.

Žít přítomností

Jeho věk ho dovedl i k poznání, podle kterého by člověk měl žít přítomným okamžikem. „To jsem tedy hlásal už od svých 20 let – a už tehdy jsem říkal plno jiných ,nabušených‘ věcí –, ale až teď mám pocit, že to tak doopravdy. Až teď se můžu se soustředit a prožívat současné okamžiky,“ svěřuje se.

Čtěte také

Dokonce Drábek říká, že přestože dnes existují různé rady a stohy knih, jak v přítomnosti žít, sám se k tomuto poznání musel propracovat až časem.

„Bohužel, dnešek je přecpaný různými ,ezopitomci‘, samozvanými kouči, influencery. Všichni se z toho snaží hlavně vymáčknout spoustu peněz a k tomu být mystičtí.“

„Plno věcí přitom jen recyklují a kdekdo se cítí povolán k tomu, být duchovním učitelem a guru. Je to byznys, a proto úplný nesmysl. Jestli něco na místě je, tak to, že si každý musí ten svůj kontakt s ,vnitřním životem‘ najít – ať už tomu říkáme láska, pánbůh nebo síla, která drží ptáčky ve vzduchu. Tento kontakt je ale z dějin lidstva pozoruhodně zatemněný a někdy máme pocit, že to je něco těžkého. Spoustě církví člověk může vyčítat, že vytvořily Boha, kterého se máme bát,“ uvažuje s tím, že se to pak navíc zvrhlo ve zneužívání moci.

Čtěte také

„Přitom všechno je přece vždy o lásce, vnitřním míru a radosti. Zatemňování se ale stalo velkým byznysem, příčinou válek, nepokojů, nenávistí, xenofobií.“

„Bůh má otevřeno 24/7 a nemusíte se učit dechová cvičení, techniky jógy apod. Stačí jen zůstat chvíli o samotě, oslovit ho, ptát se, žádat – a dostanete,“ dodává David Drábek.

David Drábek, dramatik a režisér

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Renaty Kalenské.

autoři: Renata Kalenská , lup
Spustit audio

Související