Dilema pro Evropu? Indie je stále asertivnější a nutně se nehlásí k liberálním hodnotám, naznačuje indolog

10. červen 2024

Indickým premiérem bude potřetí v řadě Nárendra Módí, od voličů ale nezískal tolik hlasů, kolik očekával. Jeho Indická lidová strana (BJP) ztratila většinu v parlamentu a bude si muset hledat koaličního partnera: „V neděli složil slavnostní slib, ale teď začne vyjednávání,“ popisuje indolog Martin Hříbek, podle kterého jsou dvě menší regionální strany Módího koalice spřízněny spíše pragmaticky než ideově.

Martin Hříbek z Ústavu asijských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Obě strany prý budou požadovat významnější zastoupení v nové vládě, než odpovídá jejich procentuálnímu podílu hlasů, nebo více investic ve svých svazových státech.

Hříbek zmiňuje i variantu, že by se v případě krachu vyjednávání mohly připojit k opozičnímu Indickému národnímu kongresu (INC).

Jeho předseda Mallikarjun Kharge byl jako jediný zástupce opozice přítomný i na nedělním ceremoniálu. Naopak šéfka další velké opoziční strany Mamata Banerdžíová tvrdí, že vláda byla sestavena nezákonně a nedemokraticky.

Čtěte také

„Výsledek voleb nikdo nezpochybnil, ani opozice. Je přehnané říci, že vláda vznikla nezákonně,“ namítá expert z Ústavu asijských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze v Interview Plus.

Za klíčové považuje to, že BJP nemá sílu změnit ústavu a její agendu hinduistického nacionalismu budou mírnit koaliční partneři.

Indie na vzestupu

Indický hrubý domácí produkt (HDP) neustále roste, v absolutních číslech by se Indie mohla do roku 2027 stát největší ekonomikou světa. Z růstu ovšem těží zejména bohatí a vyšší střední třída, naopak ti nejchudší z HDP příliš neprofitují.

Čtěte také

„Opoziční aliance navrhovala posílit redistribuci bohatství, která je teď velmi nerovnoměrná a během Módího vlády se nůžky dále rozevíraly. V tomto smyslu si oligarchové i zahraniční investoři a průmyslníci mohou oddychnout, stejně tak je pro ně výhodná stabilita. Autoritářský styl jim příliš nevadí,“ konstatuje Hříbek.

Módímu hned po volbách gratulovali americký prezident Joe Biden i ruský prezident Vladimir Putin. Silnější ekonomické vazby podle něj Indii pojí se Spojenými státy, pro které představuje demografickou protiváhu vůči Číně.

„Osobně vidím víc společných rysů mezi Indií a Spojenými státy než mezi Indií a Ruskem. Ale Rusko se k Indii nikdy nechovalo z pozice silnějšího, na rozdíl od USA, a díky tomu také velký část indických zbraní pochází z Ruska. To není možné snadno nahradit a Indie o to ani moc nestojí,“ poznamenává.

Čtěte také

Indie se také snaží využívat situace a nakupuje od Ruska ropu se slevou bez ohledu na to, co si o tom myslí Západ. Současně se ale prezentuje jako demokratická alternativa vůči Číně s ještě levnější pracovní silou a otevřeně láká západní investory.

„Evropská unie už si zvykla, že Indie je stále asertivnější v geopolitickém měřítku a nutně se nehlásí k liberálním hodnotám, jak by si přála. Záleží na tom, jak moc se Naréndra Módí pokusí upevnit moc na úkor demokratických pravidel. Pokud ano, tak to bude pro Evropu znamenat velké dilema,“ uzavírá.

Zůstane Indie sekulárním státem? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Související