David Klimeš: Ukládat peníze u ruské Sberbank bylo neuvážené. Hejtmani a starostové ponesou následky

1. březen 2022

Česká národní banka spustila proces odebírání licence společnosti Sberbank, která má vazby na Ruskou federaci. Do úzkých se tím dostávají některé tuzemské obce a kraje, které služeb banky využívaly a nyní se nemohou dostat ke svým financím. Například kraji Vysočina se zatím podařilo převést jen necelou polovinu z původně uložených bezmála čtyř miliard korun. Zasažené úřady mají jen malou šanci, že se jim povede získat zpět všechny peníze, upozorňuje komentátor David Klimeš.

Zatímco vklady fyzických osob jsou pojištěny do částky 2,5 milionu korun, větší právnické osoby z fondu pojištění nebudou sanovány. „Budou si muset počkat na to, co z té české pobočky zůstane a jestli na ně zbude také nějaká koruna,“ říká Klimeš ze serveru Aktuálně.cz.

Čtěte také

A přiznává, že nechápe, proč začaly postižené správní jednotky své peníze stahovat tak pozdě. „Jihomoravskému kraji se to povedlo za pět minut dvanáct a Vysočina už v tom uvázla,“ konstatuje.

Ačkoliv starostové obcí nemusí být profesionálové v oblasti ekonomie nebo bankovnictví, při volbě společnosti Sberbank selhala základní rozvaha o tom, zda je vhodné daňové příjmy obce nebo kraje ukládat u ruské, čínské nebo jakékoliv jiné rizikové instituce, naznačuje komentátor.

„Jde vlastně o nějakou úvahu o tom, jestli chceme na trhu najít jen tu nejlepší možnost kontokorentů a úvěrů, nebo také budeme myslet na bezpečí vkladů. Někteří hejtmani a starostové prostě příliš riskovali a nyní za to budou muset nést následky,“ uzavírá.

Jak přesně fungují vazby Sberbank na Rusko? Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Lucie Vopálenské s Davidem Klimešem.

Spustit audio