Jak Rusko vybudovalo jednu z nejlepších kybernetických armád světa, popisuje spisovatel Turovský v knize Vpád

23. srpen 2022

Ruský spisovatel Daniil Ivanovič Turovsky už nějakou dobu mapuje činy ruských hackerů, které zveřejnil v knize nazvané Vpád. „Dějiny ruských hackerů jsou dějinami výrostků z celého bývalého Sovětského svazu. Vyrůstali v inženýrských rodinách, v mládí četli sci-fi a po tržištích nakupovali klony počítačů IBM. Najednou se ocitli na hackerských fórech, který jim často nahrazoval teskný ruský život za okny,“ dočtete se.

Začínali s kopírováním CD, která pak prodávali na tržištích. Pak už kradli americké kreditky, nabourávali se do bankovních účtů a internetových obchodů a mnozí z nich se dopracovali až k milionům dolarů.

Čtěte také

Leckdo z nich je v obavách z gangů či samotného státu pečlivě ukrýval a proměňoval v nejrůznější květinářské obchody a pneuservisy. Jiní nakupovali vily a drahá sportovní auta, další si opatřovali nemovitosti v zahraničí.

Jejich životopisy často připomínají napínavé akční filmy. V jistém slova smyslu je kniha Vpád průvodcem ve světě ruskojazyčných hackerů od pádu Sovětského svazu až do dneška. Je to encyklopedie protagonistů a autor popisuje i to, jak ruské úřady vybudovaly jednu z nejbojeschopnějších kybernetických armád světa.

Hrozba hackerů roste

Český nakladatel Vladimír Pistorius k tomu říká: „Mně se zdá, že hackerská hrozba je stále jaksi horší a horší. A hrozí nám věci, o kterých ani netušíme. A když si člověk vzpomene na to, jak hackeři vydírali nemocnice nebo jak ovlivňovali volby, tak je to opravdu něco hrozného,“ říká.

Čtěte také

Nejvíc ho překvapilo, jak se celé hackerské hnutí podporováno ruskou vládou. „A druhá věc je, to jsem opravdu nevěděl, jak strašně zranitelné jsou naše mobilní telefony,“ uzavírá nakladatel.

Celé Ex libris s Liborem Dvořákem najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související